Cikkek listázása

Nagyszebenben tartják a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlést

Krisztus fénye mindenkire világít

Szerző: Lukács János

Fotó: Lukács János

Német tenorok, spanyol táncművészek, olasz filmesek váltják egymást a nagyszebeni főtéren felállított színpadon. Az erdélyi városban – amely az idén az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli – egyelőre kevés jele van annak, hogy szeptemberben itt tartják majd a harmadik Európai Ökumenikus Nagygyűlést. A szervezés viszont már hónapok óta zajlik.
Turisták tízezreit vonzó várossá vált Nagyszeben: a történelmi központ szinte minden utcasarkán van valami kulturális látnivaló. A német hagyományaira büszke város idén – Luxemburggal együtt – az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli, a nyári szezonban pedig különösen színes forgataggá vált a főtér és környéke. Igaz, a déli órákban a nyárikertek, kisvendéglők padjai telnek meg a már-már elviselhetetlen forróságtól szabadulni igyekvőkkel, délután viszont egymást érik a fényképezőgépet vagy kamerát szorongató, térképpel tájékozódni próbáló külföldi csoportok. S mintha ez nem volna elég, szeptemberben az Európai Ökumenikus Nagygyűlést is itt tartják.

„Ez az év már csak ilyen” – rögzíti a tényállást Maria Keul, a Nagygyűlés katolikus szervezője, amikor arról kérdezem, hogyan bírják a templom szomszédságában szinte folyamatosan dübörgő dobpergést és zeneszót. Mert a zenét – stílustól függetlenül – egyformán hangosan szórják az óriási hangfalak. A szeptemberi nagygyűlésnek viszont csak egy részét tartják a téren. „Európa valamennyi országából összesen 2500 küldöttet várunk, rajtuk kívül természetesen bárki eljöhet, aki szívesen részt venne a gyűlésen” – magyarázza a szervező.

A nagygyűlést egyébként immár harmadik alkalommal szervezik. Első ízben az svájci Bázel adott otthont a rendezvénynek 1989-ben, majd az ausztriai Graz következett 1997-ben.

A szervezők szándéka szerint a nagygyűlés több mint egyszerű tömegrendezvény: „Nem a minimális közös nevezőt keressük, hanem az a cél, hogy valóban megismerhessék a résztvevők a különböző egyházak és felekezetek tradícióját” – fogalmazza meg Maria Keul.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>