Cikkek listázása

Az augusztusi Ladik Fesztiválon is fellép a Szikla zenekar

A Szikla – vadonatúj felállásban

Szerző: Körössy László

A név előjel (nomen est omen), tartja a mondás, ami a Szikla együttes esetében csak részben igaz. A zalaegerszegi csapat zenéjében ne keressünk vad dobszólókat vagy zúzós gitárjátékot, már az akusztikus hangszerek (főként a furulya) használata is finom hangzást sejtet. Ugyanakkor nem kerülhetjük meg az együttes történetének áttekintésekor azt a tényt, hogy a zenekar az elmúlt évben újjáalakult – mégis megmaradt.
A Szikla idén több helyen is koncertezik. De mielőtt előrefutnánk, lássuk a múltat, amelyből mindig okulhatunk.
Az együttes kezdeti próbálkozásai már a múlt homályába hulltak. Az első – még névtelen – zenekart Sziráki Péter lelkesedése és tettrekészsége hozta össze valamikor 2000–2001 táján. A kezdeti próbák során a csapat a népszerű Testvérek együttes dalaiból álló műsort dolgozott ki, melyet az együttes eredeti felállásához hasonló hangszerelésben nagy sikerrel adtak elő többször is. E fellépések sorából kiemelkedett a 2002 elején, egy farsangi bálon való bemutatkozás (amelyről amatőr videofelvétel is készült), illetve egy 2002 nyár eleji koncert. Az akkori felállás: Kovács Lóránt – szólógitár, Marton Viktor – ének, Paksa Tamás – dobok, Sziráki Péter – ének, ritmusgitár, Tímár Levente – basszusgitár.

A lelkesedés meghozta az első saját dalokat is, melyek alapjait eleinte főként Sziráki Péter szerezte. A zenekaron belüli szerepek és feladatok akkorra már kissé megváltoztak, Kovács Lóránt elhagyta a zenekart, s átalakult a felállás: Marton Viktor – ének, ritmusgitár, Paksa Tamás – szólógitár, Sziráki Péter – ritmusgitár, Tímár Levente – basszusgitár. 2003 elején hét többé-kevésbé kidolgozott dallal sikerült elkészíteni egy kezdetleges minőségű demofelvételt egy szlovéniai rádióstúdióban.

Aztán zenei és egyéb nézetkülönbségek miatt megritkult a próbák sora, s többen (Marton Viktor, Paksa Tamás) kiléptek az együttesből.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>