Cikkek listázása

Az augusztusi Ladik Fesztiválon is fellép a Szikla zenekar

A Szikla – vadonatúj felállásban

Szerző: Körössy László

A név előjel (nomen est omen), tartja a mondás, ami a Szikla együttes esetében csak részben igaz. A zalaegerszegi csapat zenéjében ne keressünk vad dobszólókat vagy zúzós gitárjátékot, már az akusztikus hangszerek (főként a furulya) használata is finom hangzást sejtet. Ugyanakkor nem kerülhetjük meg az együttes történetének áttekintésekor azt a tényt, hogy a zenekar az elmúlt évben újjáalakult – mégis megmaradt.
A Szikla idén több helyen is koncertezik. De mielőtt előrefutnánk, lássuk a múltat, amelyből mindig okulhatunk.
Az együttes kezdeti próbálkozásai már a múlt homályába hulltak. Az első – még névtelen – zenekart Sziráki Péter lelkesedése és tettrekészsége hozta össze valamikor 2000–2001 táján. A kezdeti próbák során a csapat a népszerű Testvérek együttes dalaiból álló műsort dolgozott ki, melyet az együttes eredeti felállásához hasonló hangszerelésben nagy sikerrel adtak elő többször is. E fellépések sorából kiemelkedett a 2002 elején, egy farsangi bálon való bemutatkozás (amelyről amatőr videofelvétel is készült), illetve egy 2002 nyár eleji koncert. Az akkori felállás: Kovács Lóránt – szólógitár, Marton Viktor – ének, Paksa Tamás – dobok, Sziráki Péter – ének, ritmusgitár, Tímár Levente – basszusgitár.

A lelkesedés meghozta az első saját dalokat is, melyek alapjait eleinte főként Sziráki Péter szerezte. A zenekaron belüli szerepek és feladatok akkorra már kissé megváltoztak, Kovács Lóránt elhagyta a zenekart, s átalakult a felállás: Marton Viktor – ének, ritmusgitár, Paksa Tamás – szólógitár, Sziráki Péter – ritmusgitár, Tímár Levente – basszusgitár. 2003 elején hét többé-kevésbé kidolgozott dallal sikerült elkészíteni egy kezdetleges minőségű demofelvételt egy szlovéniai rádióstúdióban.

Aztán zenei és egyéb nézetkülönbségek miatt megritkult a próbák sora, s többen (Marton Viktor, Paksa Tamás) kiléptek az együttesből.

A 2004-es év tavasza új elhatározással, újabb – a jelenlegi felállással és az eddigieknél intenzívebb – próbákkal indult, a csapathoz pedig csatlakozott Jóna István, Mészáros Krisztina és Paksa Balázs. Az összejövetelek során több új dal készült, az utóbbiak egyre inkább közös munkából. Kialakult egy önálló műsor, amellyel a részletek kidolgozása után nyár közepén Körmenden szerepelt a zenekar immár Szikla együttesként. Az ősz gyakori próbákkal, fellépési lehetőségek keresésével és zeneszerzéssel telt, majd 2004. november 26-án este „hazai”, vagyis zalaegerszegi közönség előtt is muzsikált a csapat egy adventi fellépés keretében. A későbbiekben a zenekar egyre tudatosabb, koncentráltabb munkával készült az egyre szaporodó fellépésekre.

Jelenleg egy önálló, meditatív és lendületes számokból álló műsoron dolgoznak, illetve távolabbi terveink között szerepel egy „rockosabb”, elektromos erősítést igénylő felállás létrehozása, valamint az elkészült dalokból egy jó minőségű demo-felvétel elkészítése.

A zenekar célkitűzése, hogy keresztény közösségi énekek szerzése és játszása mellett elrugaszkodjon a hagyományos beatzene szövegi és zenei paneljeitől, és különlegesebb, a kidolgozott kamarazene felé mutató műveket is komponáljon és adjon elő. Az együttes jelenleg akusztikus jellegű felállásban zenél, sok vokállal, furulyával, gitárokkal.

Hallhatjuk őket többek közt az apostagi Ladik Fesztiválon is, augusztus 6-án.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>