Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Az út (16) (The Road)

Egy apa és kisfia, mint két hajléktalan baktat bevásárlókocsiban tolva minden cókmókját az úton egy közelebbről meg nem határozott világkatasztrófa következtében elpusztult tájon át. Délre igyekeznek, a tenger felé, ahol valami élhető helyet, esetleg emberi közösséget remélnek találni; ezen a vidéken ugyanis a szükség a lehető legrosszabbat hozta elő a túlélő emberekből. A legnagyobb kortárs amerikai regényírónak tartott Cormac McCarthy mintegy végpontot jelöl ki az emberiség számára, ahonnan már tovább nem romolhat, hanem kénytelen újat kezdeni. Magyarul is megjelent, Pulitzer-díjas regényének adaptációjában John Hillcoat rendező a szürke tájképek és a színészi alakítások erejével (Viggo Mortensen a főszerepben, Robert Duvall egy mellékszerepben különösen emlékezetes) teremt az eredeti művel egyenrangút.

Bibliotheque Pascal (16)

Hajdu Szabolcs, a Macerás ügyek, a Tamara, a Fehér tenyér és az Off Hollywood rendezője az idei, 41. Magyar Filmszemlére egy olyan művel rukkolt elő, amely mintegy összegzése a korábbiaknak (szinte mindegyikből van benne egy kicsi) – és mellesleg megnyerte vele a szemle fődíját, az Arany Orsót. A Bibliotheque Pascal (fiktív) életrajz, mint a Fehér tenyér, irreális, színes-szagos mesevilága olyan, mint a Tamaráé, az Off Hollywooddal pedig a filmben megjelenő önreflexív vonások rokonítják. Az új alkotás egy romániai magyar fiatalasszony, Mona Paparu története, aki először beleszeret egy ismeretlen bűnözőbe, majd gyermeket szül tőle, végül Angliába kerül – és akkor még szinte semmit nem mondtunk erről a gyönyörűen csapongó, mágikus-realista meséről.

Igazából apa (12)

Az Igazából apa olyan külföldi sikerfilmek nyomán halad, mint például a Két apának mennyi a fele?, azaz egyazon gyerek szülői jogaiért versengő két apajelöltet ismerhetünk meg benne. Kecskemétre érkezik egy Ausztráliában élő festőművész, Márk, aki pénzzavarban van, ezért vissza akarja szerezni egykori szerelménél hagyott képeit. A festmények azonban jelenleg a helyi ingatlanmágnásnál,

Bálintnál vannak, aki egy Kata nevű kislányt nevel. Mikor felmerül, hogy Kata akár Márk gyermeke is lehet, megindul a harc – a képek mellett a gyerekért is. Az Igazából apa igazi hazai sztárparádét vonultat fel (Kamarás Iván, Gryllus Dorka), és leginkább vicces mellékfiguráiért lehet szeretni (lásd Rudolf Péter mint link kolléga, Scherer Péter mint ausztrál jóbarát).

Így neveld a sárkányodat (0) (How to Train Your Dragon)

Idén tavasszal a magyar mozikban két sárkányos animációs alkotáson is szórakozhatnak kicsik és nagyok. A francia Sárkányvadászok mellett itt van a DreamWorksnél készült Így neveld a sárkányodat is, ami ráadásul 3D-ben érkezik. A film főhőse egy viking kamaszfiú, Hablaty, akinek minden vágya, hogy apjához és a többi felnőtt falubelihez hasonlóan sárkányölő lehessen. Egészen addig, amíg egy édes kis sárkánnyal nem találkozik, aki mellesleg megsebesült és segítségre szorul. A fiúnak rá kell döbbennie, hogy nem minden tűzokádó gonosz szörnyeteg, ráadásul még rejtegetnie is kell új barátját a falu lakói elől. A kissé önismétlő Madagaszkár- és Shrek-folytatások után az Így neveld a sárkányodat végre a korábbiaknál több eredetiséget tartogat a néző számára a szokásos vicces beszélő állatok és egyéb lények helyett.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>