Cikkek listázása

Ahol az összefogás és egymásra utaltság a mozgatórugó

Közösséggel egymásért

Szerző: Fazekas Orsolya

Magyarország déli részén, a Mecsek lábait elhagyva, a Zselici dombság csodálatos környezetében március elején vastag hó lepte be a tájat. Itt, Kaposvár és Pécs között helyezkedik el Sásd városa, ahol Rosner Zsolt plébános atya néhány év alatt egy olyan közösséget hívott életre, melynek tagjai fontosnak érzik a templomot és környezetét. Összesen 16 község tartozik Sásdhoz. Zsolt atya fiatalsága, rendkívüli munkabírása és lelkesedése a híveket is összefogásra, környezetük megbecsülésére tanítja. Az alábbi sorokon keresztül ízelítőt szeretnénk adni az olykor küzdelmes, de mégis örömben megélt hétköznapokról.

Sásd temploma 1796-ban Kisboldogasszony tiszteletére épült. A közvetlen szomszédságában áll a plébánia, ahol az összefogást az is jellemzi, hogy hétköznap, munkaidőben 13 fő gyűlt össze azért, hogy elmondhassák, mivel segítik egyházközségük életét. Ez a tizenhárom ember a munkálatok generátora és egyben végzője is, de mellettük még számos segítő dolgozik a közös célért.

Szinger József, az egyházközség világi elnöke kezdte a bemutatkozást, aki elmondta, hogy egyszerre lett a plébános úr kinevezésével egyházközségi elnök.

– Nagyon nehéz dolga lehetett a már idős és beteg Sonner Ádám atya után Rosner Zsolt atyának. Én mégis úgy érzem, megkaptuk személyében a jó papot. Rengeteg célkitűzése volt és van, amit ő meg is valósít. Megnehezíti a helyzetet, hogy mindent azonnal szeretne, de igyekszünk egyesíteni erőinket, és ahogy lehetőségeink engedik, elvégezzük a tennivalókat. Lelkesen segítünk neki mindenben. Fő célkitűzése az volt, hogy megszólítsa a fiatalokat. Ennek érdekében különböző terveket készített, amiket végre is hajtott. Az első ilyen a templom mögötti játszótér megépítése volt. Ez az időseknek eleinte nem tetszett, de végül jobban örültek, mint a gyerekek. A templomban a hangtechnika újult meg. A plébánia épülete körül a vízelvezetést kellett megoldani az épület megóvása érdekében. Ez is plébánosunk ötlete volt. Nagy felkészültségű, nagy műveltségű ember, aki több nyelven beszél. Ugyanakkor minden szociális réteggel megtalálja a hangot.

– Úgy hallottam, parkoló is készült itt, a plébánián? Hogyan folytak a munkáltok?

– Nagy munka volt. Sok köbméter földet kellett megmozgatni. Mi nem számítottunk erre a munkára, de plébános úr ezúttal is meggyőzött minket. A végeredmény óriási sikerélményt jelentett.

– Mind önkéntesekkel?

– Igen. Egy törzsgárda, négy-öt ember mindig itt volt. Nem mindenki ér rá, de a szándék megvan, és ez vezérel minket.

– A fűnyírásra is külön kis csoport alakult.

– Van egy kisebb, fiatal férfiakból álló csapat, akikkel alkalmasint értesítjük egymást, és egy előre megbeszélt időpontban közösen jövün – mondja Sárközi Zsolt, aki nemcsak ebben a szolgálatban vesz részt, hanem segít a helybéli karitatív munkákban is.

– Turula Tamásné, Kugl Kati a játszótér felelőse. Használják-e a gyerekek az új játszóteret?

– Nagyon szeretik, hiszen rendkívül jó helyen van. Az uniós követelményeknek is megfelel. Sokan járnak ide.

– Védik, óvják, akik idejárnak?

– Nagyon. Nem jellemző a rongálás. Ez a játszótér zárt helyen található, és csak a templomtól lehet megközelíteni. 10 és 17 óra között van nyitva, így este nem randalírozhat itt senki. Biztonságérzettel jöhetnek ide azok, akik szeretnének. A megóvása a mi feladatunk is. Amikor Zsolt atya szól, jövünk és rendbe tesszük.

– A játszótéren kívül gondoskodnak a gyerekek számára a szentmise alatti foglalkozásról is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>