Cikkek listázása

Húsz éve működik a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat

Két évtized Isten Igéjének szolgálatában

Szerző: Tarjányi Béla

Fotó: Cser István

Húsz évvel ezelőtt, 1990. március 23-án kelt levelében közölte Paskai László bíboros úr, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jóváhagyta a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat alapszabályát és engedélyezte működését. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a Bibliatársulat húsz éves tevékenységét, kiemelve két évtizedes tevékenységének néhány fontosabb mozzanatát.

Konkordancia az Újszövetséghez

A Szentírás tanulmányozásának, a hitoktatók felkészülésének, az egyéni és közösségi bibliaolvasásnak értékes és hasznos eszköze látott napvilágot, amikor az Opálény Mihály által készített „Konkordancia – Újszövetségi Szövegmutató – Szótár” még a Társulat megalakulását megelőző években – megjelent a budapesti Hittudományi Akadémia Levelező Tagozatának kiadványaként. Ez azóta is az egyetlen ilyen kiadvány a maga nemében – sajnos, csak a Szentírás újszövetségi részéhez. Ez a kiadvány azóta a Bibliatársulat gondozásában több új kiadást ért meg, és ma is sokan nagy haszonnal forgatják.

A Békés-Dalos Újszövetség elsô hazai kiadása

Az 1989-es változások után, amikor megszűnt hazánkban a katolikus könyvkiadás korlátozása, Békés Gellért OSB szerzetes úgy döntött, hogy az általa fordított Újszövetséget a továbbiakban itthon fogják kiadni. Társulatunk örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és a Pannonhalmi Főapátság mellett társkiadóként megjelentette ezt a közkedvelt szentíráskiadást. Hogy a kommunizmus évtizedei után milyen nagy szükség volt erre, az mutatja, hogy a Bibliatársulat elővételben 74 000 példányt adott el kötetenként 70 forintos áron.

Bibliák a határainkon kívül élô magyaroknak

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat kezdettől fogva alapvető célkitűzésének tekintette, hogy magyar nyelvű Szentírást biztosítson a határainkon kívül élő magyar katolikusoknak. Ennek érdekében mindenekelőtt a 90-es években igyekeztünk minél több magyar nyelvű Bibliát küldeni, amikor a politikai változások nyomán a környező országokban élő magyar katolikus hívek számára is új lehetőségek nyíltak meg mind a hitoktatásban, mind a hívek közösségi életében. Kezdeményezésünk sikerrel járt: a hazai és külföldi jótevők, támogatók áldozatos segítsége révén több ezer magyar Szentírás került a határainkon túl élő katolikus magyar testvéreink kezébe. A Szentatya magyarországi látogatása alkalmával az „Ajándékozzunk Szentírást a külföldi magyar fiataloknak!” akciónk eredményeképpen 2800 db Békés-Dalos Újszövetséget osztottunk ki a Népstadionban a külföldről érkezett magyar fiatalok körében. Az „Ajándékozz egy Bibliát a határon túli magyaroknak!” mottóval megtartott jótékonysági hangverseny és országos akciónk eredményeképpen pedig 17 000 Újszövetséget és 1000 teljes Bibliát vittünk ki és adtunk át a határainkon kívül élő magyar katolikus híveknek (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Szlovénia).

A Káldi-Neovulgáta Zsebbiblia kiadása

Társulatunk kiadásában megjelent a Káldi-féle bibliafordítás revíziója. A zsinati határozatok alapján Rómában elkészült az ún. Neovulgáta, a régi Vulgátának a mai tudományos követelményeknek teljes mértékben megfelelő felújítása. Ennek alapján végeztük el annak a régi Káldi-bibliafordításnak a revízióját, amely háromszáz éven át a magyar katolikusok általánosan használt bibliafordítása volt. Ezt a felújított bibliaszöveget kisebb méretben adtuk közre („Zsebbiblia”), és az addigi árakhoz képest igen olcsón. Ebből a kiadásból is eljuttattunk azóta a határainkon kívül élő magyaroknak több mint 10 000 példányt. Itthon pedig mintegy 150 ezer került belőle a hívek kezébe. A Biblia Évében fél áron árusítottuk, így sokan, sokkal könnyebben jutottak hozzá.

Bibliaapostol-képzô szemináriumok

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat továbbképzési munkacsoportja évente több alkalommal bibliaapostol-képző szemináriumot tart, elsősorban gyakorló lelkipásztorok, hitoktatók és olyan résztvevők számára, akik valamilyen felnőtt vagy ifjúsági kisközösségben igyekeznek előmozdítani a közös szentírásolvasás ügyét. A hosszú hétvégén (péntek-vasárnap) elhangzó előadások és a szemináriumi foglalkozások során a résztvevők megismerkedhetnek a Dei Verbum 6. fejezetének szellemében történő közösségi bibliaolvasás formáival és értékeivel, és a gyakorlatban is elsajátíthatják a közös bibliaolvasás és -tanulmányozás különböző formáit, amelyek szerte a világban már ismertek és beváltak, és amelyek a hitoktatásban is jól felhasználhatók. A szemináriumokat a továbbképzési munkacsoport önkéntes munkatársai tartják Tarjányi Béla szakmai felügyelete mellett, Vágvölgyi Éva főtitkár, továbbképzési csoportvezető szervezésében és vezetésével.


A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>