Cikkek listázása

„Azt tudom értékesnek tartani, amit igazán ismerek”

Család? Tervezés? Természetesen!

Szerző: Márton Gábor

A Házasság Hete szegedi rendezvénysorozata során idén a természetes családtervezésről Bella Gábor és Kata tartott előadást főként fiatal jegyes- és házaspároknak. A szakképzett tanácsadó pár már tíz éve foglalkozik az ún. tüneti-hőmérőzéses módszer megismertetésével és népszerűsítésével a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. Munkatársunk nemcsak erről beszélgetett velük, hanem a párkapcsolatok pedagógiájáról is.

– Tizenegy éve vagyunk házasok. Három gyermekünk van: a 9 éves Marci, a 6 éves Gellért és kicsi lányunk, a 2,5 éves Eszter – kezdi a beszélgetést Gábor. – Hat éve Szeged-Gyálaréten élünk, sok hasonló korú és élethelyzetű, zömében keresztény család körében, ahol megtaláltuk saját közösségeinket.

– Mióta foglalkoznak a párkapcsolatok pedagógiájával?

– Amikor rádöbbentünk, hogy bár a diploma megszerzéséért hosszú éveken át tanulunk, addig a stabil, biztonságos családi környezet megteremtéséhez milyen kevés ismerettel, tapasztalattal rendelkezünk, tudatosan kezdtünk pozitív példákat keresni és ezekből akartuk felépíteni saját életünket. Így találtunk rá önképző tréningekre és olyan családokra, akiknek életébe beleláthattunk és tanulhattunk tőlük. Láttuk, hogy melyek a számunkra is és mások számára is járható utak. Régen egy többgenerációs családban ezeket az ismereteket automatikusabban megkapták a fiatalok. Nekünk jobban meg kell küzdeni azért, hogy ezek a példák eljussanak hozzánk.

– Sokat jelent, hogy minden szituációban őszinték merünk lenni – folytatja Kata. – A számunkra hiteles párokkal való beszélgetéseink és életük példája formáló erővel hatottak. Amit kaptunk, azt ugyanebből az indíttatásból tovább is szeretnénk adni.

– Az őszinteség azt jelenti, hogy az örömökön túl a megpróbáltatások, kudarcok is előkerülnek, amiket le lehet küzdeni. Nemcsak a jót és a könnyen elérhetőt kell keresni – nézzünk szembe a nehézségekkel is, hiszen vannak „technikák”, amelyek segítségével mások már megküzdöttek velük, ezekkel nekem is sikerülni fog. Ez teszi élhetővé és őszintévé a másik ember példáját.

– A Házasság Hetében tartott előadásuk a tüneti-hőmérőzéses módszerről szólt.

– Elmondtuk, hogy tíz évvel ezelőtt mi is ugyanott tartottunk, mint sokan a hallgatók közül: házasság előtt álltunk, de sehonnan nem kaptunk igazi iránymutatást a családtervezéssel kapcsolatban – válaszol Gábor.

– Azt a módszert kerestük, ami megfelel a mi elképzeléseinknek, jól használható, biztonságos és természetes – meséli Kata. – Egy ismerős családtól kaptuk a tüneti-hőmérőzéses módszert bemutató munkafüzetet, ami megtetszett és elkezdtük alkalmazni. Módszertanilag jól felépített füzet volt, de utólag kiderült, hogy egy tanfolyam anyagára épült, melyhez járt egy személyes kísérő is, aki nélkül viszont nem lehetett megtanulni. Kell hozzá a segítő, aki visszajelez, de nemcsak a módszert ismeri, hanem azt is tudja, hogyan kell ezt megtanítani másoknak. Ez fontos előfeltétele a biztonságos alkalmazásnak.

Fél év múlva jutottunk el Budapestre, egy tanfolyamra, ahol az alapok elsajátításán túl módunk volt a konzultációra is és sok kérdésünkre választ kaphattunk. Miután ezt a képzést elvégeztük és elég gyakorlottak lettünk az alkalmazásában, lehetőséget kaptunk rá, hogy részt vegyünk egy éves tanácsadóképző tanfolyamon is, amit a Családpasztorációs Iroda támogatásával végeztük el. Már tíz éve tevékenykedünk az egyházmegyében: tanfolyamokat szervezünk vagy meghívásra előadásokat tartunk.

– Bizonyára sokan nem ismerik még a módszer lényegét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>