Cikkek listázása

Helytállni az Úr szolgálóleányaként napjainkban

Az „Igen” ünnepén

Szerző: Toldi Éva

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a remény fogantatásának ünnepe, a reményé, hogy Isten nem hagyja magára az embert a hétköznapok, a munka, a gondok kilátástalanságának börtönében, hanem segítőt, megváltót, boldogító reményt, jobb jövőt küld neki a megígért Jézus Krisztusban. A Remény érkezésének hírét egy angyal viszi a názáreti Szűzhöz, őreá bízván kihordását: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni.” S Mária „Igenje” a teljes odaadottság bizonysága: „Íme az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint.” Mária „Igenje” az anyaság vállalására, az Isten teremtő munkájába való engedelmes bekapcsolódása örök időkre szóló példát ad minden anyának a „szolgálóleányság” vállalására. Az alábbi riportban édesanyák szólnak az anyaságról, az Égi Anyával való imádságos, lelki kapcsolatukról.

Therné Rapcsák Ágnes Hidegkúton él, párjával öt gyermeket neveltek fel. Mindketten építőmérnökök, 27 éve házasok. A schönstatti családmozgalom tevékeny munkatársai.

– Már az esküvőnk előtt beszélgettünk arról leendő férjemmel, hogy legalább három gyermeket szeretnénk – mondja Ágnes. – Kívánságunk gyorsabban teljesült, mint gondoltuk. Elsőre ikreket szültem. Az anyává válás meghatározó élményét a szoptatás jelentette. A kórházban felváltva hozták Andrást és Balázst. Alig vártam, hogy hazamehessünk és kipróbáljam, tudom-e őket egyszerre szoptatni. Sikerült. Ültem középen a kanapén és jobbról, balról bepólyálva ölemben a babák. Hat hónapig tudtam így táplálni őket, és megtapasztalni ennek a bensőséges kapcsolatnak sok-sok örömét. Az anyaságot csendes szemlélődésben a gyermekeinken tanuljuk meg. Úgy gondolom, hogy egy váratlanul „bejelentkező” gyermek is, mire megszületik, várt gyermekké válik. Félelmeink, szorongásaink hitünk gyengeségének a jelei. Engem is gyötörtek kétségek az ötödiknél: épp két hónapja kezdtem el dolgozni kilenc év gyes után nagy lelkesedéssel, és ezzel egyidejűleg jelentették be férjem cégének a felszámolását. Mi lesz velünk, miből fogunk megélni? Kapaszkodni csak felfelé lehet. Ha az ember el tudja fogadni azt a nehézséget, amit kap, könnyebben úrrá tud lenni rajta. Csak bízni tudtunk… Nem a saját erőnkben, hanem abban, Aki ezt az új életet ránk akarta bízni. S a segítség meg is érkezett: egy váratlanul felajánlott mellékállás a férjemnek.

Az angyali üdvözlet nekünk, schönstattiaknak, különösen sokat mond. Korunk embere maga akarja tervezni az életét, önmagát megvalósítani, és nem hagy teret a Gondviselés számára. Mária az anyává válás pillanatában éli meg legteljesebben Istennel szemben a gyermekségét. Kimondott „igenje” azt jelenti, hogy azt akarja tenni szabad akaratából, amit róla Isten eltervezett. A Szűzanya a schönstatti lelkiségben megtanít felfedezni Istent életünk eseményeiben és a körülöttünk lévő emberekben, különösen házastársunkban és gyermekeinkben. Máriával kötött szeretetszövetségünk a hétköznapokban azt jelenti, hogy napi áldozatainkat, jóra való törekvésünket, imádságunkat és munkánkat mind neki ajándékozzuk, hogy kegyelmi közbenjárásával segítsen.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>