Cikkek listázása

Apostoli látogatás Portugáliában

A pápa zarándokútja Fatimába

Szerző: B.L.

Nagy várakozás előzte meg XVI. Benedek pápa tizenötödik külföldi útját, mely ez alkalommal Portugáliába vezetett. Bár az ország tömegtájékoztatási eszközei a görögországi gazdasági-pénzügyi válság és annak esetleg Portugáliára is kiterjedő hatásairól szóltak, de emellett a pápalátogatásnak is nagy teret szenteltek.

XVI. Benedek olyan országba utazott, melyet több országhoz hasonlóan kikezdett az elvilágiasodás. A portugálok nyolcvan százaléka ugyan katolikusnak vallja magát, ennek ellenére csupán húsz százalékuk jár rendszeresen templomba. A válás és az abortusz legalizálása után a szocialista Socrates kormány igent mondott az azonos neműek házasságára is.

A pápalátogatás alkalmából a kormány egynapos munkaszüneti napot hirdetett a közalkalmazottaknak Lisszabonban, május 13-át pedig az egész országban ünneppé nyilvánították.

A Lisszabon felé tartó repülőgépen a pápa a kíséretében lévő újságírók kérdéseire válaszolt. Beszélt a szekularizáció és a hit kapcsolatáról, a gazdasági válság Európára gyakorolt hatásáról, valamint fatimai zarándoklatának jelentőségéről.

Amikor egy újságíró a szexuális visszaélésekről kérdezte, ő így válaszolt: Nem pusztán kívülről érik támadások a pápát és az Egyházat, hanem az Egyház szenvedése éppen belsejéből, az Egyházban lévő bűnökből fakad. Ezt mindig is tudtuk, de ma valóban rettenetes kép tárul elénk: a legnagyobb egyházüldözést nem a külső ellenség okozza, hanem az Egyház belsejében fellelhető bűnök. Az Egyháznak tehát nagy szüksége van arra, hogy ismét megtanulja a bűnbánatot, elfogadja a megtisztulást, megtanulja egyrészt a megbocsátást, másrészt az igazságosságot. A megbocsátás ugyanis nem helyettesítheti az igazságszolgáltatást.

Portugál földön mondott első beszédében XVI. Benedek külön szólt arról, hogy Portugália ebben az esztendőben ünnepli a köztársaság kikiáltásának századik évfordulóját. Mint mondta, ő a fatimai Szűz zarándokaként érkezett azzal az Istentől kapott megbízatással, hogy megerősítse a hitben testvéreit, akik zarándokútjukon az ég felé haladnak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>