Cikkek listázása

Nézőtér

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Hihetetlen utazás (0) (Turtle: The Incredible Journey)

Ha valamiről nem gondolnánk, hogy valaha is gyorsan pergő, sőt kifejezetten izgalmas természetfilm főhősévé válhat, az a csiga mellett biztosan a teknős. A Hihetetlen utazás középpontjában álló álcserepes teknős viszont alaposan rácáfol elvárásainkra, hiszen főszereplésével olyan dokumentumfilm forgott, amit egy percig sem fognak unni a nézők. Nick Stringer munkájában azt követhetjük, ahogy egy apró teknős a floridai tengerparton kikel a tojásból, majd elindul életre szóló kalandjára: azaz a Golf-áramlatot követve nekivág az Atlanti-óceánnak egészen az Északi-sarkkörig, majd tovább Afrikáig – és vissza. Főhősünk 8 ezer kilométert tesz meg, és olyan nehézségekkel kell megküzdenie, mint a gonosz remeterák, a falánk kék cápa, az éhezés, a tengerjárás és az időjárás viszontagságai, illetve természetesen az ember.

Zöld zóna (16) (Green Zone)

Bagdad zöld zónájában és annak környékén járunk 2003-ban, amikor az amerikai hadsereg megkezdi a megszállt országban a tömegpusztító fegyverek utáni kutatást. Az egyik mozgó katonai egység vezetőjében, Roy Millerben kétségek merülnek fel a parancsok megalapozottságát illetően, és amikor ráakad az iraki hadsereg egykori tábornokának nyomára, megpróbálja őt kapcsolatba hozni a CIA egyik helyi ügynökével, hogy kiderülhessen az igazság e fegyverekről, amelyek léte az invázió indokát adta. A két utóbbi Bourne-thriller rendezője, Paul Greengrass és főszereplője, Matt Damon az iraki háború körül folyó politikai játszmák egy mozzanatáról igyekszik lerántani a leplet. Az Amerika-ellenesség vádját is kiváltó film nem megy túl messzire kritikájával, inkább csak népszerű módon felveti a hivatalos változatok iránti kételyeket, mellesleg pedig feszült és lendületes háborús film.

Robin Hood (16)

A nottinghami erdő íjásza, aki lesújt a gazdagokra és pártfogolja a szegényeket, olyan mesealak, akinek népszerűsége a középkor óta eltelt évszázadokkal cseppet sem fakult, inkább növekedett. A megannyi romantikus kalandfilm után a Gladiátor alkotói, Ridley Scott rendező és sztárja, Russell Crowe, a felnőtt közönség számára az ismerttől eltérő módon meséli el Robin Hood és az angol történelem egyik igen viharos korszakának történetét. A kemény és látványos harci jeleneteken túl ez a változat különösen azért érdekes, milyen újdonságokat hoz a mitikus történet elbeszélésében: Oroszlánszívű Richárd király a történelmi tényekhez inkább húzó beállításba kerül, öccse, János király a jellemfejlődés útján is elindulhat, Crowe és Cate Blanchett pedig a filmtörténet egyik legtekintélyesebb Robin és Marian párosát alakítják.

Nanny McPhee és a nagy bumm (0) (Nanny McPhee and the Big Bang)

A Christianna Brand Nurse Matilda című gyerekkönyvsorozatán alapuló 2005-ös

Nanny McPhee – A varázsdada a förtelmesen csúnyára maszkírozott Emma Thompsonnal a főszerepben egy olyan meseklasszikust idézett, mint a Mary Poppins, de jól működő szimbolikájával, eszközkészletével, képi világával és humorával saját jogon is remek volt. Még ehhez képest sem okoz csalódást a film folytatása, melyben a varázsdada egy másik család rosszcsont gyerekeihez érkezik. Mivel férje a világháborúban van, Isabel, a fiatal anya egyedül próbálja meg fenntartani a családi gazdaságot és nevelni gyermekeit. A három sajáthoz azonban hamarosan két unokatestvér is csatlakozik, így nagyon gyorsan olyan helyzet alakul ki, melyben égető szükség van Nanny McPhee-re – és máris jöhetnek a repülő malacok és az eltünedező bibircsókok!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>