Cikkek listázása

Pázmány-konferencia az ELTE-n és a PPKE Hittudományi Karán

Közös örökség

Szerző: MK

Fotó: Bókay László

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetői elhatározták, hogy együtt is megemlékeznek az egyetemalapító Pázmány Péter esztergomi bíboros érsekről, és együtt ünneplik az általa alapított egyetem születésnapját. Május 12-én került sor a jubileumi év kiemelkedő ünnepére. Az ezen a napon megtartott konferencián a PPKE Hittudományi Karának díszdoktorává avatták Zenon Grocholewski bíborost.

Pázmány Péter 375 évvel ezelőtt, május 12-én írta alá a nagyszombati egyetem alapítólevelét. Az egyetem kezdetben bölcsészeti és teológiai karból állt, jogi kara 1667-ben, orvostudományi kara 1769-ben jött létre. 1777-ben – az alapító szándékával összhangban – Budára költözött, a királyi várba. Az intézmény 1784-ben került Pestre. 1950-ben állami utasításra elcsatolták a Római Katolikus Hittudományi Fakultást, amely önálló akadémia lett. A jogfolytonosság két szálon futott tovább. A hittudományi kar Központi Hittudományi Akadémia néven működött, megőrizve legalább az államilag elismert doktori cím adásának jogát. A kar épületébe az immár Eötvös Loránd Tudományegyetemnek nevezett intézmény Állam- és Jogtudományi Kara költözött. Az ELTE az 1635-ös alapítású intézmény jogfolytonos utódjának tekintette és tekinti magát. A Hittudományi Akadémia ugyancsak őrizte az egyetemi jogfolytonosságot, ami a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alapításával formálisan is keretet kapott. Így alakult ki a kettős egyetemi jogfolytonosság.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetői elhatározták, hogy együtt is kifejezik tiszteletüket az egyetemalapító Pázmány Péter esztergomi érsek személye előtt, és együtt ünneplik az általa alapított egyetem születésnapját. Május 12-én az ELTE és a PPKE a 375 éves központi jubileumi ünnepséget közös szenátusi üléssel kezdte az ELTE dísztermében. Az ünnepségen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, aki beszédében hangsúlyozta: az egyetemek célja eredetileg „teljes emberek” képzése volt, és ma is ez lenne a legfontosabb.

Erdő Péter bíboros beszédében többek között azt emelte ki, hogy a Pázmány Péter bíboros által alapított egyetem utódintézményeire két feladat vár: versenyképesen kell részt venniük a nemzetközi tudomány művelésében, illetve meg kell őrizniük és tovább kell fejleszteniük a nemzeti kultúrából azt, ami az egyetem hatáskörébe tartozik.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem ünneplése a Hittudományi Kar konferenciájával folytatódott, amelyet Pázmány hatása a katolikus teológia művelésére címmel rendeztek. A konferenciát jelenlétével megtisztelte a Katolikus Nevelési Kongregáció prefektusa, Zenon Grocholewski bíboros, akit ez alkalommal a Hittudományi Kar díszdoktorává avattak. Jelen volt a konferencián Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja. Ezen a napon nyílt meg az A Pázmány alapította 375 éves egyetem című kiállítás a Hittudományi Kar könyvtárában.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>