Cikkek listázása

Új fejezet nyílhat az alföldi túrázásban

Kápolnák útja

Szerző: Tóth Tímea

„A túrázók többsége sajnos előnyben részesíti a hegyeket a sík vidékekkel szemben. Nem bánja meg azonban, aki az Alföldet választja egy-egy túra helyszínéül. Legyen ősz vagy tavasz, a róna egészen sajátos élményt jelent: egyedülálló a táj szépsége, színpompás a növényzet és különleges az állatvilág” – összegzi Szabó Endre, az ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület elnöke. Az alföldi túrázás fellendítésének egyik esélye lehet a Kápolnák útja. A pünkösd előtt felavatott 11 kilométeres szakasz ugyanis csak a kezdet. Annak pedig igazán ígéretes.

– Az útvonal érinti a kecskeméti Mária-kápolnát és az Arborétumot, a hetényegyházi Móricz-fát, a Szulyovszky erdészházat, mellette a Szent Hubertusz-kápolnával és az erdei iskolával. Igazán tartalmas gyalogos vagy kerékpáros kirándulásnak ígérkezik családoknak, felnőtt, vagy akár gyerekcsoportoknak, hiszen Kecskemétről 2,5-3 óra alatt bakancsosan is kényelmesen megjárható. Ha pedig a visszafelé vezető útra nem is futja már az időből vagy a lelkesedésből, Hetényegyházáról busszal is vissza lehet jutni Kecskemétre.

Ha azonban a folytatás is megvalósulna, igazi kuriózumot kínálhatnánk a túrázóknak az útvonallal, amely két kápolnát, három templomromot, valamint egy országos viszonylatban is ritkaságnak számító bazilikatemplomot érintene – ezt már Balogh Csabától, a Járóföld Turista Egyesület elnökétől tudom, akit a 11 kilométeres turistaút tervezett folytatásáról kérdezek.

– Tavaly nyáron felfestettünk Lajosmizsén egy zöld jelzésű szakaszt, ami kivezet a város határában lévő, 13. század környékén épült templomromhoz. Ezzel együtt egy 30-35 kilométeres turistaút jöhetne létre a Nyíri erdő és Lajosmizse összekötésével, a Mária-kápolnától a pusztatemplomig. Ezt tervezzük 2010-re.

A további elképzelések előkészítése során egyeztetünk a Pest Megyei Természetbarát Szövetséggel és a pusztavacsi erdészettel. A Kápolnák útja folytatása érinthetné a Pusztavacs központjában álló középkori templomromot, majd az Ország Közepe-emlékműnél csatlakozna a már meglévő zöld jelzéshez, és a Pest megyei zöld szakaszon folytatódna Csévharaszt irányába. Ott szintén van egy középkori templomrom, ahonnan a zöld jelzésen továbbhaladva elérhető az Alföld legjelentősebb román kori műemléke Ócsán. A két megyét érintő, 70-80 kilométeres turistaút méltó lezárása lenne az egyik legjelentősebb 12. század végén épült, kéttornyos, román kori bazilika.

Így állna össze a Kápolnák útjának végleges útvonala. Abban mindkét szakember: Szabó Endre és Balogh Csaba is egyetértenek, hogy ez óriási lehetőség volna az alföldi gyalogtúrázás presztízsének javítására. Nem kellene hozzá más, mint bekapcsolni a túramozgalmak, teljesítmény- és jelvényszerző túrák rendszerébe. Rengeteg lehetőséget rejt zarándokútvonalként is ez a szakasz, olyan természeti látnivalókkal, mint például a ménteleki parkerdő, a pusztavacsi erdő, a csévharaszti ősborókás és homokbuckás rész vagy a láperdő…

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>