Cikkek listázása

VIII. Szeretet Napok

Ismét örömmel adtak a győriek

Szerző: J. Kovács Andrea

Nyolcadik alkalommal rendezte meg idén tavasszal Győrben a Szeretet Napok elnevezésű, kétnapos jótékonysági program­sorozatot a Győri Püspökség, illetve a Győri Egyházmegyei Szent Erzsébet Caritas Alapítvány. A fesztivál célja ezúttal is az erdélyi árva, illetve szegénysorsú gyermekek megsegítése és Böjte Csaba missziójának támogatása volt.

A Böjte Csaba testvér gyerekmentő missziója javára szervezett rendezvénysorozat szentmisével kezdődött. Ez követően színes programok és napos idő várta a segíteni vágyó győrieket a VIII. Szeretet Napok szabadtéri fesztiválján. A jó hangulatról a Duna Televízió műsorvezetői, Kelement Zoltán és Farkas Beatrix, az előadók: Szentgáthi Csaba, Miklóssy József, id. Derzsi György, Pápai Erika, Szarka Gyula, Giovannini Kornél, Takács Zoltán, a Barangoló Együttes, a Pannon Kvartett és barátai, valamint a nagyszalontai gyermekek és a csíkszeredai zenészek gondoskodtak. A finom falatokat győri vendéglősök, az édességet  neves cukrászatok és ügyes kezű háziasszonyok biztosították. Utóbbiak termékeit dr. Pápai Lajos megyés püspök és Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese kínálta megvételre. Papp Endre szerkesztő-műsorvezető misebort kóstoltatott. A nagyobb gyermekek táblás fajátékokkal múlathatták az időt, míg a legkisebbeket játszóház, állatsimogató és ugrálóvár várta.

Horvát zarándoklat a győri Könnyező Szűzanyához

Május 2-án, vasárnap délelőtt 10 órakor főpapi szentmisével kezdődött az egyházmegye horvát nyelvű híveinek zarándoklata. A szentmisét és a szentbeszédet Ivan Devčić rijekai (Fiume) érsek tartotta. A hívek az érsek beszédét magyar fordításban is kézhez kapták. A zarándokok búcsúztatása délután 2 órakor szentóra keretében történt, ugyancsak horvát nyelven.

A kegyképet egy ír püspök, a katolikusokat üldöző Oliver Cromwell elől menekülő Lynck Walter hozta magával 1655-ben hazájából, Írországból. Püsky János győri püspök meghívására Magyarországon telepedett le, s itt is halt meg. A székesegyház Szent Anna-kápolnájában felfüggesztett Mária-kép 1697. március 17-én reggel 6 órától 9 óráig vérrel könnyezett. A csodás jelenés napja az írek térítő apostolának, Szent Patriknak az ünnepe volt. A véres cseppeket felfogó kendő az 1701-es igazoló irattal együtt máig megtekinthető. A kegyképnek 1767-ben gróf Zichy Ferenc püspök emeltetett gyönyörű barokk oltárt.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>