Cikkek listázása

Opel Astra J

Az autóknak élnek

Szerző: Somogyi Kristóf

Úgy tűnik, nagyon jót tett az Opelnek, hogy az Insigniával megnyerték az (előző) év autója címet, azóta ugyanis rendre kiváló autókat gyártanak. A már kapható új Opel Astráról is elmondható ez. Az öt év gyári garancia pedig biztosíték arra, hogy egy Opel sosem kopik el.

Az Astra levedlette magáról az évtizedek alatt ráragadt jelzőket: eddig a középkorú, családos emberek járműve volt, és meglehetősen elveszett a városi forgalomban. A J generáció ehhez képest egy fiatalos, dinamikus négykerekű, ami a konzervativizmusát megőrizve vált vagánnyá.

Ami a belsőt illeti, a felhasznált anyagok mind azt sugallják, hogy ez az autó egy osztállyal feljebb lépett. Nagyon ergonomikusan rendezték be, minden kézre esik és szem előtt van. Hossza 4,42 méter, így egy arasznyival nagyobb, mint a VW Golf. A hátul ülőkre az Opelnél is csak annyira gondoltak, mint a többi versenytársnál. Két felnőtt viszonylag kényelmesen elfér, bár a fejtért kicsit szűknek tartom. Továbbá, ahogy ez szokott lenni, az alapfelszereltség szegényes, az extrák sora hosszú.

A motorpalettán jelenleg három benzines és két gázolaj üzemű található. Dicséretet érdemel az Opel, ugyanis a motorvezérlés optimalizálásával kis hengerűrtartalmú motorokból nagy teljesítményt hoztak ki. A legkisebb az 1,4-es 100 LE-s, 5 sebességes benzines. Ugyanez az 1,4-es kapható turbófeltöltővel, ehhez 140 LE és 6 sebességi fokozat tartozik. A legnagyobb az 1,6-os 115 LE-s változat. Dízelek között egy 1,3-as 95 LE-s, valamint egy 1,7-es 110 LE-s motor található. Mindegyik környezetbarát, alacsony fogyasztású Eco-Flex kivitel.

Az Opel Astra J tehát nagyszerű autó, amit most még viszonylag magas áron lehet beszerezni. A későbbiekre a gyár ígér kombi és háromajtós változatot is.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>