Cikkek listázása

Júniusi programajánló

A kiteljesedés hónapja

Szerző: Szalontai Anikó

„Helyét gyümölcsnek adja a szirom. / A déli égen elterül a hőség. / A termő kor jön: érés, felelősség” – Dsida Jenő így dicséri június havát. Valóban, a gondtalan nyár egyben felelősség is: ez az ideje annak, hogy a mindennapokból kiszakadva, néhány közös élménnyel megerősítsük a családi kötelékeket, kiteljesítsük az összetartozást. Ehhez szeretnénk idén is segítséget adni programajánlónkkal.

Tavasztól őszig minden hétvégére jut néhány fesztivál, amelyek igazi családi kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Talán nem is kell messzire utazni egy-egy érdekes program miatt, hiszen az elmúlt években az ország különböző térségei mind megalkották a maguk ünnepét a helyi tradíciókból merítve.

A hagyományok útján

A magyar népművészet szépségét és sokszínűségét bemutató Borsodi Fonó folklórfesztivált immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg, idén június 5-én és 6-án. A zenei programokon, néptáncbemutatókon, illetve a gasztronómiai kínálaton túl sváb települések találkozója és népművészeti skanzen várja az érdeklődőket a diósgyőri várban. A fesztivált megelőző héten, május 31-től június 4-ig kerül sor a Gyermek Borsodi Fonóra, amelyre kifejezetten a kisebbeket várják. Lesz népművészeti és mesterségbemutató, táncház, ki lehet próbálni az íjászatot, a vár középkori életével pedig a panoptikumban, a rendhagyó történelemórán, valamint lovasíjász bemutatón ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Helyi hagyományokra épülő, igazi táji kötődésű rendezvény a tihanyi Levendula Fesztivál. A levendula fontos szerepet játszott a félsziget történetében, és a mai napig jeles hagyományai vannak ott e növény termesztésének és feldolgozásának. Ezeket a tradíciókat elevenítik fel a fesztivállal, ez alkalommal június 19-én. A kirakodóvásáron és a játszóházban is elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a fiatalabbak és idősebbek, de egészen eltérő mesterségeket is ki lehet próbálni, például a szalmafonást, a papírmerítést, az agyagozást vagy a kosárfonást. A program szervezői szorosan együttműködnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal. Így valósulhat meg a fesztivál fénypontja, a levendulaaratás, amelynek során az érdeklődők kipróbálhatják ezt a munkát is.

Régi-új ünnepek

A nyári programok során nemcsak a különböző térségi tradíciókkal ismerkedhetünk meg, de mind nagyobb szerepet kap a régi ünnepnapok megülése is. A városi ember is újra felfedezi a természet körforgását követő élet szépségeit, így egyre többfelé rendeznek vigasságokat szinte már elfeledett ünnepek környékén.

Szent László király emléknapjának hétvégéjén például többek között Győr, Szekszárd és Szabolcs település is színes programokkal várja a vendégeket. Csíkrákoson pedig Böjte Csaba fővédnökségével rendezik meg Szent László király napjait június 24. és 27. között. Sok évszázados székely hagyományokat elevenítenek fel e napokon, minden program helyi szellemi forrásokból táplálkozik. Szent Lászlót a Boldogságos Szűz „választott vitézének” nevezik a középkori himnuszok – a környékbeli emberek pedig, akik Máriát tekintik legfőbb patrónusuknak, ezért különös tisztelettel fordulnak a lovagkirály felé. A rendezvény során többek között felkeresik a havasokban található népi Szent László-emlékhelyeket, és felelevenítenek egy szinte feledésbe merült szokást is: az aranyosszéki székelyek Szent László napján tüzeket gyújtottak a hegyoldalon a tatárok feletti győzelem emlékére.

Ugyancsak a régiek ünnepét idézik a különböző Péter-Pál napi rendezvények. Lesz ilyen Dombóváron, Gyöngyöspatán és Balatonalmádiban is, ahol június utolsó hétvégéjén rendezik meg a népművészetet középpontba állító Péter-Pál napi vigadalmat. A kézműves bemutatók után néptánccsoportok és zenekarok, valamint komédiások színesítik az estéket az árnyas fák alatt.


A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>