Cikkek listázása

„növekedett bölcsességben, korban s kedvességben” (Lk 2,52)

Pro Paedagogia Christiana - a katolikus nevelésért

Szerző: Bajzák Erzsébet M. Eszter

2010. február 28-án országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára templomainkban. De azok a jóakaratú támogatók, akik szívügyüknek tekintik a katolikus oktatás segítését, nemcsak ezen a napon adakozhatnak. Az MKPK által létrehozott Pro Paedagogia Christiana Alapítvány egész évben fogadja a támogatásokat. Az alapítványt és tevékenységét Bajzák Erzsébet M. Eszter nővér, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet intézetvezetője mutatja be Olvasóinknak.

A rendszerváltás óta eltelt 20 esztendő alatt 183 katolikus közoktatási intézményt – óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat, szakképző iskolákat, kollégiumokat, alapfokú művészetoktatási intézményeket – alapítottak a katolikus iskolafenntartók. A 2009-2010-es tanévben 67  371 diákot nevelnek és oktatnak katolikus intéz­ményben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága alapítványt hozott létre Pro Paedagogia Christiana – a katolikus nevelésért néven azzal a céllal, hogy a katolikus közoktatási intézmények szakmai és hitéleti fejlődéséhez anyagi támogatást nyújtson. Elsősorban a keresztény értékrend, a katolikus szellemiség elmélyítését hivatott megvalósítani, hogy a katolikus intézményekben folyó nevelés-oktatásban a katolikus hit és erkölcsi alapelvek érvényesüljenek.

Az alapítvány további célkitűzése a tanórán kívüli iskolai programok, kulturális, művelődési és sporttevékenységek támogatása, ilyenek például: színház-, múzeum-, kiállítás-, hangverseny-látogatás, tanulmányi kirándulás, erdei iskola, nyári lelkigyakorlatos táborok, kézműves, művészeti képesség- és készségfejlesztő foglalkozások, tehetséggondozás, diák- és sportkörök.

Az alapítvány a felsorolt programok támogatásánál kiemelt figyelmet kíván fordítani azokra a gyermekekre, tanulókra, akik szociális és családi helyzetük következtében anyagi eszközök hiányában nem tudnak részt venni a tanórán kívül szervezett programokon. Intézményeinkben ugyanis az országos átlagnál (18%) 30%-kal több, azaz 48% a nagycsaládos vagy szociálisan rászoruló gyermek. Ez óriási érték, ugyanakkor a családok számára nagy áldozatvállalás, amelyet az intézmények vezetői is igyekeznek segíteni, de lehetőségeik korlátozottak.

Az alapítvány határozott szándéka, hogy megfelelő anyagi feltételek megvalósulása esetén ösztöndíjrendszert is létrehoz a rászoruló és jó tanulmányi eredményekkel rendelkező tanulók segítésére. Ez vonatkozik a szakképző iskolákban a szakmatanulás folyamán szorgalmasnak és tehetségesnek bizonyuló tanulók ösztöndíjazására is.

Az alapítvány nemcsak az intézményeiben felnövekvő diákok, hanem nevelőik szakmai és hitéleti fejlődéséhez is kíván anyagi támogatást nyújtani.

A krisztusi nevelés gyümölcsei napról napra érnek a katolikus óvodákban, a kollégiumokban és az iskolákban. Életre szóló barátságok, sziklaszilárd közösségek, tanulmányi sikerek szegélyezik az érettségihez vezető utat. Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen lesz a jövő generációja, kik fogják tovább építeni Magyarországot.

Az alapítványt befizetésekkel belföldi és külföldi személyek, intézmények egyaránt támogathatják.

Az alapítvány megismertetése 2009-ben kezdődött a Renovabis támogatásával. A kampány legnagyobb eredménye, hogy sokan megismerték a katolikus közoktatás fontosságát, magát az alapítványt, annak céljait, amelyek támogatására adományt adtak vagy adójuk 1 százalékát ajánlották fel. 2009. október végéig 510 támogatótól 2  290  524 forint adomány érkezett. Ez nagyon megható eredmény, különösen, ha tudjuk, hogy a támogatások egyötödét olyanok adták, akik korábban nem támogatták a katolikus közoktatást, valamint kisnyugdíjas idős emberek.

A személyi jövedelemadó 1 százalékát először 2009-ben fogadhatta az alapítvány. Az erre felajánlott 1  764  530 forint is nagy segítség az alapítvány céljainak eléréséhez. Mindehhez még pályázati úton a Nemzeti Civil Alapprogram 300 ezer forintos működésre adott támogatása is hozzájárult.

2009-ben az alapítvány a katolikus iskolák tehet séggondozási tevékenységét, a katolikus iskolák között szervezett versenyeket, kulturális programokat, sporttevékenységeket, valamint egy-egy katolikus intézmény által szervezett helyi vagy regionális rendezvényeket támogatta. Az alapítvány 8 millió forintot tudott biztosítani ezekre a pályázatokra.

A beérkezett pályázatok 28  200  000 forintos igényéből a nyertes 62 intézmény kaphatta meg a rendelkezésre álló összeget. A Pro Paedagogia Christiana Alapítvány lehetőségei szerint minden arra érdemes programot támogatott – ha a pályázottnál kisebb összeggel is.

A tehetséggondozás terén a nyertes iskolák – egyebek között – regionális biológus tábort, a tehetséges tanulók fejlesztésére képzőművészeti és festészeti alkotótábort, gyermekek kézműves táborát, tehetségfejlesztő szakköröket szerveztek, színjátszó köri előadások megrendezését és megtekintését tették lehetővé, illetve az alapítvány segítségével a katolikus iskolák nemzetközi sportversenyére juthatott el egy tehetséges hosszútávfutó tanuló.

A támogatott regionális és országos szintű versenyek jó alkalmat adtak a diákoknak a megmérettetésre, a tapasztalatcserére, az iskolák és közvetlen környezetük közötti kapcsolatok ápolására. A versenyek sokszínűségét jelzi, hogy a résztvevők életkora a legkisebbektől a legnagyobbakig terjedt.

Az óvodások számára óvodai mesemondó és rajzverseny, egészségnap, több játékos vetélkedő, „mese-túra” adott alkalmat országszerte a tehetségek fejlesztésére.

Az általános és középiskolás korosztály számára nagy számban rendeztek tantárgyakhoz, tantárgycsoportokhoz kapcsolódó versenyeket. Ezek között kell megemlítenünk az országos, már évtizedes hagyományokkal bíró Károly Iréneusz Fizikaversenyt, a katolikus általános iskolák országos történelemversenyét, a Váci Egyházmegye által szervezett természettudományi versenyt, a határon túli magyar résztvevőkkel együtt lezajlott vers- és prózamondó versenyt, anyanyelvi, hittan, matematika, informatika és fizika regionális versenyeket.

A művészeti tehetséggondozás területén az alapítvány támogatta az egyházi iskolák kamarazenei találkozóját, egy regionális népzenei találkozót, kórustalálkozókat, kórustáborokat, regionális szervezésű hangversenyeket.

Speciális közösségépítő alkalmak voltak a diákok számára, amikor a Kárpát-medencei Iskolatalálkozón, a regionális Trianon pályázaton és emléknapon, Mindszenty-napokon vehettek részt. A jubileumi évben az alapítvány támogatta a 14 kollégium összefogásával létrejött Szent Ferenc emlékversenyt.

A katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége által szervezett versenyeken sok tehetséges tanuló vehetett részt, az alapítvány támogatta e verseny szervezését és lebonyolítását is.

Az alapítvány már több nyilvános fórumon köszönetet mondott a támogatók nagylelkű adományáért, segítségéért. 2009. november 27-én gálaműsor keretében fejezte ki köszönetét az alapítvány elnöke, dr. Pápai Lajos püspök. Nagy örömet szerzett az alapítvány kuratóriumának, hogy a meghívott adományozók közül szép számmal tudtak jelen lenni még vidékről is, így személyes kapcsolat és kommunikáció is létrejöhetett.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>