Cikkek listázása

„növekedett bölcsességben, korban s kedvességben” (Lk 2,52)

Pro Paedagogia Christiana - a katolikus nevelésért

Szerző: Bajzák Erzsébet M. Eszter

2010. február 28-án országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára templomainkban. De azok a jóakaratú támogatók, akik szívügyüknek tekintik a katolikus oktatás segítését, nemcsak ezen a napon adakozhatnak. Az MKPK által létrehozott Pro Paedagogia Christiana Alapítvány egész évben fogadja a támogatásokat. Az alapítványt és tevékenységét Bajzák Erzsébet M. Eszter nővér, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet intézetvezetője mutatja be Olvasóinknak.

A rendszerváltás óta eltelt 20 esztendő alatt 183 katolikus közoktatási intézményt – óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat, szakképző iskolákat, kollégiumokat, alapfokú művészetoktatási intézményeket – alapítottak a katolikus iskolafenntartók. A 2009-2010-es tanévben 67  371 diákot nevelnek és oktatnak katolikus intéz­ményben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága alapítványt hozott létre Pro Paedagogia Christiana – a katolikus nevelésért néven azzal a céllal, hogy a katolikus közoktatási intézmények szakmai és hitéleti fejlődéséhez anyagi támogatást nyújtson. Elsősorban a keresztény értékrend, a katolikus szellemiség elmélyítését hivatott megvalósítani, hogy a katolikus intézményekben folyó nevelés-oktatásban a katolikus hit és erkölcsi alapelvek érvényesüljenek.

Az alapítvány további célkitűzése a tanórán kívüli iskolai programok, kulturális, művelődési és sporttevékenységek támogatása, ilyenek például: színház-, múzeum-, kiállítás-, hangverseny-látogatás, tanulmányi kirándulás, erdei iskola, nyári lelkigyakorlatos táborok, kézműves, művészeti képesség- és készségfejlesztő foglalkozások, tehetséggondozás, diák- és sportkörök.

Az alapítvány a felsorolt programok támogatásánál kiemelt figyelmet kíván fordítani azokra a gyermekekre, tanulókra, akik szociális és családi helyzetük következtében anyagi eszközök hiányában nem tudnak részt venni a tanórán kívül szervezett programokon. Intézményeinkben ugyanis az országos átlagnál (18%) 30%-kal több, azaz 48% a nagycsaládos vagy szociálisan rászoruló gyermek. Ez óriási érték, ugyanakkor a családok számára nagy áldozatvállalás, amelyet az intézmények vezetői is igyekeznek segíteni, de lehetőségeik korlátozottak.

Az alapítvány határozott szándéka, hogy megfelelő anyagi feltételek megvalósulása esetén ösztöndíjrendszert is létrehoz a rászoruló és jó tanulmányi eredményekkel rendelkező tanulók segítésére. Ez vonatkozik a szakképző iskolákban a szakmatanulás folyamán szorgalmasnak és tehetségesnek bizonyuló tanulók ösztöndíjazására is.

Az alapítvány nemcsak az intézményeiben felnövekvő diákok, hanem nevelőik szakmai és hitéleti fejlődéséhez is kíván anyagi támogatást nyújtani.

A krisztusi nevelés gyümölcsei napról napra érnek a katolikus óvodákban, a kollégiumokban és az iskolákban. Életre szóló barátságok, sziklaszilárd közösségek, tanulmányi sikerek szegélyezik az érettségihez vezető utat. Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen lesz a jövő generációja, kik fogják tovább építeni Magyarországot.

Az alapítványt befizetésekkel belföldi és külföldi személyek, intézmények egyaránt támogathatják.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>