Cikkek listázása

Názáret év Homokkomáromban

Növekedés Isten és az emberek előtt

Szerző: Mácsai Kornélia

A Nyolc Boldogság Közösség több mint tíz éve hirdette meg a Názáret évét olyan fiataloknak, akik szeretnének életükből egy vagy nyolc hónapot a közösséggel tölteni. Az idei év 2010. február 1-én indul a közösség homokkomáromi házában.

Igen, egy ilyen döntés meghozatala nem könnyű – sőt. Ha valaki külföldi kiküldetést kap, az örömmel veti bele magát az előkészületekbe, a körülötte lévők bíztatják, hogy mindez mennyire jó lesz, hiszen előrehalad a munkájában, a nyelvtanulásban és más kultúrák megismerésében. De nyolc hónap Istennel? Furcsának hangzik még a keresztény hívők számára is. Hiszen jön a rengeteg kérdés: mi lesz a munkáddal? A tanulmányaiddal? Mi lesz a karriereddel? És különben is – mire jó ez az egész?

Az Egyház újkori történelmében számos szerzetesrend és közösség jött létre a Szentlélek hívó szavára, amelyek különösképpen is igyekeznek megvalósítani azt, hogy a laikusok is közelebb kerülhessenek a közösségi élet által a szerzetesi életvitelhez. Ez a törekvés különösen fontos ma, amikor olyannyira nehéz egy-egy nyugodt, elmélyedésre lehetőséget adó pillanatot találni, vagy amikor a monoton mindennapok során elveszítjük az életet adó kapcsolatot Istennel. Ezek a közösségek megmutatnak egy-egy olyan utat, amely az ima, a munka, a tanulás és a kikapcsolódás helyes megélését tanítja meg azon tagjainak, akik a világban élnek. A Názáret év is egy ilyen lehetőség, amely minden 18 és 35 év közötti fiatal számára nyitott, aki szeretne egy évet eltölteni Istennel. „Közösségi életünkbe bekapcsolódva velünk együtt imádkozhatsz, dolgozhatsz és egy, a számodra kialakított képzésen vehetsz részt azért, hogy mind külsőleg, mind belsőleg támogatva lehetőséged legyen felismerni és megérteni Isten akaratát az életedben, és időt adva neki és magadnak, befogadhasd kegyelmét, mely formál és alakít” – olvasható a közösség honlapján. Az itt eltöltött idő során fel lehet készülni a szentségek – mint például a bérmálás vagy a házasság vételére is.

A Názáret év „Szeretet-iskola” néven indult olyan fiatalok kérésére, akik szerettek volna lélekben elmélyülni, vagy hivatásuk és életük fontos kérdéseinek tisztázására időt szánni. 1997 októberében indult el az első Szeretet-iskola, amelyen kilencen vettek részt. Azóta ötvennyolcan éltek ezzel a lehetőséggel, köztük férfiak, nők, szerzetesek – sőt, még egy házaspár is, gyermekükkel. A Szeretet-iskolából az évek folyamán Názáret év lett, kifejezve ezzel azt, hogy a „fiatalok a közösséggel létre jövő új lelki családjukban, Jézus názáreti rejtettségében, imádkozva és munkálkodva növekedhetnek a szeretetben”. A Názáret év maradandó nyomot hagyott a fiatalok külső és belső életében, éppen úgy, ahogy a gyermek Jézus imádkozva, dolgozva, elmélyülve és szüleinek engedelmeskedve ráébredt hivatására, miközben erősödött annak betöltésére. A Názáret év ma a közösség homokkomáromi házában folyik, ahol az erre vállalkozó fiatalok „ingyenesen és szabadon Istennek szentelik azt az időd, amelyben a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség életmódja és a homokkomáromi ház házirendje szerint élnek”, valamint a „Názáret-éves elkötelezi magát arra, hogy részt vegyen a ház testvéri, liturgikus és imaéletében, valamint szolgálataiban (apostoli szolgálatokban, evangelizációban és missziókban is).”

A Názáret év során az imádság és munka ritmusában élik a mindennapjaikat az ittlévők: a reggeli és esti liturgiák, a szentségimádás és a szentmise az Istennel való találkozás legfontosabb forrásai. Ezek kegyelmeivel lesznek készek akaratának befogadására. Havonta egyszer úgynevezett „sivatagi napot” tartanak, amelyet a csönd határoz meg, valamint jellemző még a máriás lelkület, a Szentírás napi olvasása és az apostoli szolgálat is. A Názáret év során a lelkikísérés mellett rendszeres képzés is része a napirendnek. A képzés legfontosabb témakörei: a közösség lelkiségének fontosabb jellemzői: Lectio Divina, szemlélődő életmód, belső ima, liturgia, liturgikus táncok; A Lumen gentium 5. fejezete – „Az életszentségre szóló egyetemes meghívásról az Egyházban”: család, szerzetesség, papság, tisztaság, engedelmesség, szegénység; valamint az Egyház a mai világban: a II. Vatikáni Zsinat története, II. János Pál pápa munkássága, teológiája, Bevezetés a Katekizmusba. A gazdag témakörökben való elmélyülést a különböző előadásokon való részvétel, az egyéni olvasás, valamint a kijelölt vezetővel való beszélgetés segíti.

„Velük ment hát, lement Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. (…) Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt.” Segítsük imáinkkal ezeket a fiatalokat, hogy Isten tervét megismerhessék és személyes igenjüket kimondhassák.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>