Cikkek listázása

Nyílt esték a Központi Szemináriumban

Várnak ránk a világban

Szerző: K. L.

A minden második pénteken sorra kerülő, hagyományos nyílt este célja, hogy „rátaláljunk papi, szerzetesi hivatásokra és a papi, szerzetesi hivatások is esetleg ezeken az estéken rátaláljanak tulajdonosaikra” – vallják a szervezők. Az idei programokat Óra Krisztián és Széchenyi Attila szervezik.

Krisztián szombathelyi egyházmegyés kispap, negyedéves a budapesti Központi Szemináriumban, gimnázium után jelentkezett ide. Attila kalocsa-kecskeméti egyházmegyés, piarista kispapként kezdte, majd 2008-ban jelentkezett át a „központiba”, és idén január elején lett diakónus, nyáron lesz a pappá szentelése. A nyílt esték szervezését minden évben más kispap(ok) végzi(k), „hogy mindenki tudjon apostolkodni” – teszi hozzá Krisztián.

– A legfontosabb a találkozás és a jelenlét – folytatja a negyedéves kispap –, a célunk, hogy a fiatalok együtt lehessenek olyan emberekkel, akik döntöttek a papság mellett. A papsággal kapcsolatos témák, praktikus vagy döntést segítő kérdések is megfogalmazódnak ezeken az alkalmakon, valamint a felmerülő nehézségekről is lehet beszélgetni.

– Plakátot tettünk közzé a nyílt esték meghirdetésére, de vannak, akik e-mailen tartják velünk a kapcsolatot – mondja a rendezvény ismertségét firtató kérdésemre Attila. – Nemrég az utcán szólított meg egy ismerősöm, akivel az Egyetemi templomban szoktam találkozni, és kiderült, hogy érdeklődik a papság iránt – mondja.

Krisztián meséli, hogy a legutóbbi alkalmon egy nyolcadikos iskolásfiú, valamint egy negyvenes évei végén járó, doktori végzettségű úriember is részt vett, s egy másik negyvenes is.

– Jönnek végzős középiskolások is, olyanok, akik kíváncsiak az életünkre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>