Cikkek listázása

Kommunikáció és evangelizáció az egyházmegyében

Örömhírközlés

Szerző: Horváth István Sándor

XVI. Benedek pápa nemrégiben sürgette, hogy az internetet ne csupán kommunikációra, hanem evangelizációra használják a keresztények. Mivel az Egyháznak az evangélium hirdetése az egyik legfőbb feladata, nyugodtan állíthatjuk, hogy e kérés az írott sajtóra és más kommunikációs eszközökre is vonatkozik. A Szombathelyi Egyházmegye sajtóirodájának munkatársaival folytatott beszélgetésünkben arra kerestük a választ, hogy az egyházmegye megújult, illetve egészen új kommunikációs eszközei, illetve kezdeményezései hogyan szolgálják az evangelizációt. Hogyan válhat a hírközlés örömhírközléssé?
– Veres András megyés püspökké kinevezése óta az egyházmegyében nagyot fejlődött a kommunikáció. Hogyan sikerült a régebbi fórumok megújítása?

Kürnyek Róbert: – Mindenekelőtt saját magunkban kellett egy olyan szemléletet kialakítani, hogy merjük megmutatni azt, hogy kik vagyunk, és milyen értékek vannak jelen egyházmegyénkben. Következő lépésként létre kellett hoznunk egy olyan csapatot, amely ezt a munkát irányítja. Az Egyházmegyei Média Bizottság rendkívül nagy lelkesedéssel fogott munkához, ez pedig mindenféleképpen érződik eddigi munkáinkon. A csoportban három pap mellett négy világi hívő, köztük két hölgy dolgozik püspökünk megbízása alapján.

Az egyházmegye saját internetes oldala 2003 novembere óta működik, és sokan látogatják. Az országban elsőként a mi weboldalunkon volt olvasható a mindennapi evangélium, amely a szentmiséken is elhangzik. A honlap készítőit a kezdetektől az a szándék vezette, hogy a hírközlés mellett jelen legyen a krisztusi örömhír közlése is. E kezdeményezést később több egyházmegye és egyházi szervezet is átvette.

A honlap látogatottságát növelte, hogy 2005-ben az Eucharisztia évére, a következő esztendőben a Nemzeti Imaévre, majd 2007-ben a Brenner János-emlékévre külön tematikus oldalak készültek. Az ezeken közzétett imákat, elmélkedéseket, liturgikus és hitoktatási segédanyagokat az egyházmegyén kívüli hitoktatók, papok és világi hívők is felhasználhatták. Egyházmegyénk védőszentjének, Szombathely szülöttének, Szent Márton püspöknek is külön oldalakat szenteltünk. 2008 tavaszára mind külső megjelenésében, mind tartalmában megújult honlapunk.

– Milyen új fórumokat sikerült találni a honlap mellett?

Kürnyek Róbert: – 2006-ban elindult az egyházmegyei internetes hírlevél, amelyben hetente küldjük információinkat az érdeklődőknek. Ez természetesen nem a papok belső levelezését szolgálja, hanem minden hívő felé nyitott. Az e-mailes hírlevél segítségével naprakész információkat kaphatnak a hívek az aktuális programokról és eseményekről. Honlapunkat naponta több mint négyszázan olvassák, internetes hírlevelünket hetente közel ötszázan kapják meg. 2008 augusztusában megjelent saját kalendáriumunk, szeptemberben pedig elindult az egyházmegyei havilap, a Martinus. 2009 januárja óta televíziós magazinműsort is készítünk Élet-Forrás címmel, amely a szombathelyi városi televízióban látható havi rendszerességgel. Fontosnak tartjuk, hogy e fórumokon egységes képet nyújtsunk a plébániai és egyházmegyei eseményekről a nézőknek és az olvasóknak.

A kalendárium 2009-es száma azért különleges, mert először készítette teljes egészében az egyházmegye. Az egész évre szóló olvasnivalók összeállításánál az volt a szempont, hogy mindenki találjon benne számára érdekes olvasnivalót. Így hosszabb írás olvasható Szent Pál apostolról, bemutatjuk az egyházmegye rejtett kincseit, de tanulságos történetek és imádságok ugyanúgy megtalálhatók benne, mint a receptek és a rejtvények.

– Mi a kommunikáció célja?

Kürnyek Róbert: – Meg szeretnénk mutatni azokat az értékeket, amelyek Egyházunkban jelen vannak. Ma, amikor a világi sajtóban és televíziós műsorokban annál nagyobb a hírértéke valaminek, minél nagyobb a botrány, fontos, hogy olyan orgánumok is megjelenjenek, amelyek a keresztény értékeket képviselik, s amelyekben örömöt közvetítünk a velünk kapcsolatba kerülők felé. Végső soron Krisztust visszük el ezekben a hírekben az olvasókhoz és a nézőkhöz.

Új technológiák, új kapcsolatok, új fórumok jelennek meg szinte napról napra, s ez új kihívások elé állítja Egyházunkat, minket. A rendkívül gyors technikai fejlődéssel nehéz tartani az iramot az Egyháznak, amely nem a gyorsan változó, hanem az örök értékre szeretné irányítani a figyelmet. A kommunikációs eszközök által kínált lehetőségekre úgy tekintünk, mint amelyeket a Gondviselés adott kezünkbe a modern korban, hogy gyümölcsözően tudjuk folytatni az igehirdetést. E lehetőségek hatékony és leleményes felhasználása megkönnyítheti a keresztény közösségek kapcsolattartását egymással és tanúságtételüket a világ felé.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az egyházmegyei újsággal, a Martinussal?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>