Cikkek listázása

Meszlényi Zoltán Lajos: Pápai kihallgatás

„Megigézett szerető szívének nagysága”

Szerző: Beke Margit

A boldoggá avatás előtt álló Meszlényi Zoltán Lajos, sinopei c. püspök, esztergomi segédpüspök 1924-ben egy zarándokcsoporttal együtt volt Rómában, ahová Csernoch János kísérőjeként jutott el. Ekkor még mint aulista vett részt ezen az ünnepélyen. Elegáns megfogalmazása és látásmódja arról vall, hogy jó képesítést nyert és egyházias lelkülete mélyen belülről fakadt. Levéltári anyagában található az alábbi leírás az akkori általános kihallgatásról.
„Egy óra körül a bíboros, prímás újra a Vatikánba megy. Közel ötszáz magyar zarándokot kell a Szentatyához vezetnie. Fél kettőkor megszólal a csengő, mely jelzi, hogy a pápa elhagyta dolgozószobáját. Végez néhány magánkihallgatást, s azután megy keresztül a nagyszerű termeken. Kíséri a magyar bíboros, prímás, két szolgálattevő kamarás és a nemesi testőrség. Minden teremben minden egyes embernek csókra nyújtja gyűrűjét, s mikor körülment a térdelő sorok előtt, áldását adja határozott, szinte érces hangon. Az egyik teremben kis, fehér ruhás római leánykák vannak felállítva. Első áldozás után jöttek a Szentatyához. Fehér koszorú fűzi össze hajukat, s római szokás szerint angyalszárnyakat erősítettek vállukhoz. Bármennyire előrehaladott is az idő, a pápa, a Pater Communis ebből a teremből nem tud minden szó nélkül távozni.

Mikor megcsókolhattam gyűrűjét, megáll az ártatlan gyermekek előtt és beszél. Ha nem látom a fehér talarist, a díszes kíséretet, a testőrség villogó kardjait, azt hiszem, hogy egy plébános, egy igazi jó lelkipásztor beszél híveihez. Buzdítja a kis leányokat, akik szemeiket kimeresztve csüggenek ajkán, hogy még sok-sok jó áldozást végezzenek.

Mikor a pápa a termeket végigjárta, három óra lesz. Még egy kihallgatás van hátra, és ez a magyar zarándokoké. A Sala Concistorialában várnak. Háromszoros éljen fogadja a belépő Szentatyát, aki kezét csókra nyújtva végigjár a térdeplő sorok között. Néma csend van a vörös kárpitos teremben, melynek falai beszélhetnének királyoknak, fejedelmeknek s a zarándokok millióinak hódolásáról Krisztus földi helytartója előtt. Még nem is olyan régen ebben a teremben térdelt a pápa lábánál a Rex Catholicus, Spanyolország királya és szinte a középkort visszavarázsolva hódolt XI. Piusnak s hozta egész nagy népeinek hódolatát.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>