Cikkek listázása

130 éve halt meg a lourdes-i látnok, Bernadette Soubirous

Mária hangja

Szerző: Mácsai Kornélia

130 éve, 1879. április 16-án, Nevers-ben, a Saint-Gilard kolostor betegszobájában halt meg Bernadette Soubirous – vagy rendi nevén Marie-Bernard. A lourdes-i látnok halálának évfordulója jó okot ad arra, hogy újra végigtekintsünk szent és egyszerű életén, amelyet meghatározott az, hogy láthatta Máriát. Sokan, sokfélén megörökítették Bernadettet – kezdve az életében készült fényképektől és interjúktól a halála után keletkezett filmekig és könyvekig. Számunkra, a 21. században élő katolikusoknak talán már szinte „megszokott” dolognak számít, hogy létezik Lourdes, Fatima vagy Guadalupe, ahol a Szűzanya megjelent – ám Bernadette maga is üzenetté vált a világ számára.

Ha egy szóban kellene megfogalmazni Bernadettet, akkor talán a legjobb jellemzése az egyszerűség lenne. Egyszerűség abban a tekintetben, hogy soha nem akart más lenni – sem gondolattal, sem szóval, sem pedig cselekedetekkel, mint ami ő maga volt.

1844. január 7-én született Boly-ban Francois Soubirous és Louise Castérot első gyermekeként. Molnár apja mindent megtett ugyan, hogy eltarthassa családját, azonban sem a történelmi helyzet, sem az egyre fokozódó gazdasági válság, valamint a szülők adakozása nem engedte előrébb jutni őket. A népes család, elvesztve mindenét, egy volt börtönszobában kapott helyet. Ez az állandóan nyirkos, sötét szoba volt hosszú időn keresztül a Soubirous család lakhelye: innen indult apja napszámos munkára, édesanyja a mezőre, a gyerekek pedig rőzsét és fát gyűjteni a közeli hegyekbe.

Bernadette, mint legidősebb, elkerült otthonról hosszabb-rövidebb időkre: szolgált nagynénje kocsmájában és háztartásában, valamint más, távolabbi rokonoknál is segített.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>