Cikkek listázása

A Szentföldre látogat XVI. Benedek pápa

„Krisztus a mi békességünk”

Szerző: Körössy László

Fotó: Szalontai Anikó

XVI. Benedek pápa május 8. és 15. között a Szentföldre látogat. Ammanban találkozik majd a jordán királlyal, elzarándokol a Nebo-hegyi Mózes-emlékhelyhez és megáldja a madabai egyetem alapkövét. A Hasemita Múzeum és az al-Husszein bin Talal mecset felkeresése után a pápa muszlim vallási vezetőkkel, a diplomáciai testület tagjaival és jordániai egyetemek rektoraival találkozik. A Jordánon túli Betániában, az Úr megkeresztelkedésének helyszínén megáldja az ottani latin szertartású és melkita templom alapkövét.

Tel Avivban az izraeli elnökkel találkozik, majd felkeresi a Jad Vasem emlékhelyet, és a vallások közti párbeszédben elkötelezett szervezetek képviselőivel is találkozik. A jeruzsálemi Templom-hegyen felkeresi a Sziklatemplomot, majd találkozik a főmuftival. Imádkozik a Siratófalnál és két jeruzsálemi főrabbival is találkozik. A pápa aznap a Regina Coelit két szentföldi ordináriussal az Utolsó Vacsora termében imádkozza el.

Május 13-án a Szentatya Betlehemben, a Jászol téren mutat be szentmisét. Később felkeresi a Születés barlangját, majd ellátogat a Caritas gyermekkórházba, nem sokkal később pedig az Aida menekülttáborba, ahol beszédet mond. Udvariassági látogatást tesz a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökénél is a betlehemi elnöki palotában.

A pápa elutazik az Angyali Üdvözlet barlangjához is, valamint programjának része egy ökumenikus találkozó a görög ortodox patriarkátus épületében. Később felkeresi a Szent Sír-bazilikát, majd a Szent Jakab örmény patriarkális templomot Jeruzsálemben.

Sok szempontból is fontos lesz ez a látogatás. Most csak egyet emelünk ki ezek közül. A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa, Leonardo Sandri bíboros nemrég egy üzenetet tett közzé, mely szerint a békétlenség és az erőszak következtében egyre súlyosabb problémát jelent a keresztények tömeges elvándorlása a Szentföldről. „Az egyetemes Egyház növekvő aggodalommal követi a közel-keleti helyzetet, amely különböző súlyos problémák miatt továbbra is bizonytalan. Az első mindenképpen a béke hiánya. A Gáza-övezetben ismét fellángolt háborúskodás számtalan ártatlan áldozatot követelt, közöttük sok volt a gyermek. A tavaly októberben megrendezett püspöki szinóduson a keleti pátriárkák és nagyérsekek átnyújtották a Szentatyának békefelhívásukat, amely Szent Pál szavaiból merített ihletet: »Krisztus a mi békességünk«. A felhívás, amely az egész világnak szólt, ma is időszerű” – írta üzenetében Leonardo Sandri bíboros, hozzátéve, hogy „a jelenlegi helyzetben fennáll annak a veszélye, hogy a Föld, amely a kereszténység bölcsője volt, keresztények nélkül marad.

XVI. Benedek pápa kívánsága volt, hogy elzarándokoljon arra a történelmi földre, ahol Jézus élt. A szentszéki diplomáciai testülethez intézett szokásos év eleji köszöntésében a pápa többek között a közel-keleti helyzetről szólva ismételten leszögezte: „A fegyveres harc soha nem lehet megoldás. Az erőszak, bármelyik oldalról is származzon, és bármilyen formát öltsön magára, mindig szilárdan elítélendő.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>