Cikkek listázása

XVI. Benedek pápa afrikai apostoli utazása

Afrika számára elérkezett a remény ideje

„Szeretem Afrikát és lakóinak örömmel teli hitét. Ez az út Kamerunba és Angolába az öröm és a remény jele kíván lenni” – mondta XVI. Benedek a március 17-től 23-ig tartó afrikai útja kezdetén. Ez volt a 18. alkalom, hogy egy pápa Afrikába látogatott. Először 1969 nyarán VI. Pál kereste föl Ugandát. II. János Pál 16 apostoli utazást tett a földrészen húsz év leforgása alatt. XVI. Benedek sem először járt Afrikában. 1987-ben a Hittani Kongregáció prefektusaként Kinshasában részt vett egy konferencián. A pápa 11. nemzetközi apostoli utazása során három napot töltött Kamerunban és ugyanennyit a közel harminc éves polgárháború után végre a megbékélés útján járó egykori portugál gyarmaton, Angolában.
XVI. Benedek pápa március 17-én délután négy órakor érkezett meg Kamerunba, amelyet „miniatűr Afrikaként” is emlegetnek. Az ötven éve független országban mintegy kétszáz különböző etnikumú csoport él egymással harmóniában. A lakosság több mint egynegyede katolikus vallású, s az Egyház hatékonyan végezheti küldetését az egészség és a kiengesztelődés érdekében. Ennek példája a Léger bíborosról elnevezett központ, ahol beteg és szenvedő embereknek nyújtanak ingyenesen segítséget. Az Egyház másik fontos missziója a nevelés: a Közép-Afrikai Egyetem reményteli a térség jövője szempontjából, hála a misszionárius tanárok erőfeszítéseinek.

A Szentatya fogadására a yaoundéi repülőtéren megjelent többek között a köztársasági elnök, az apostoli nuncius, a helyi püspöki konferencia elnöke és tagjai, továbbá politikai és polgári méltóságok, a diplomáciai testület és a hívek csoportja. A pápai, majd a kameruni himnusz felhangzása után Paul Biya elnök köszöntötte XVI. Benedeket, aki ezt követően elmondta beszédét, melyben hangsúlyozta, hogy lelkipásztorként érkezett Kamerunba. Péter utódaként azért jött, hogy megerősítse testvéreit a hitben, híven ahhoz a feladathoz, amelyet Krisztus bízott Péterre az utolsó vacsorán. Ezután emlékeztetett Afrika számos nagy szentjére, akik a kereszténység első századaiban éltek, mint: Szent Ciprián, Szent Mónika, Szent Ágoston, Szent Atanáz. Egészen napjainkig misszionáriusok és vértanúk sora tett tanúságot Krisztusról szerte Afrikában, ahol ma az Egyházhoz mintegy 150 millió hívő tartozik. A fekete földrészen aránytalanul súlyosan jelentkezik a mostani globális válság: az élelmiszerhiány, a pénzügyi recesszió, a klímaváltozás hatásai. Mindez kiengesztelődésért, igazságosságért és békéért kiált: és éppen ezt kínálja fel az Egyház.

Látogatásának második napja a yaoundéi apostoli nunciatúra épületében szentmisével kezdődött, majd 10 órakor a pápa a köztársasági elnökkel, Paul Biyával találkozott.

XVI. Benedek szerdán délelőtt a fővárosi Krisztus Király-templomban találkozott az ország 30 püspökével. A pápát a püspöki kar elnöke, a yaoundéi érsek, Simon-Victor Tonyé Bakot köszöntötte, majd a Szentatya mondta el az afrikai ország főpásztorainak szánt gondolatait: „Látogatásom legfontosabb célja az, hogy találkozzam a szeretett afrikai földrész népével, és átadjam a püspöki konferenciák elnökeinek az afrikai rendkívüli szinódus munkadokumentumát”.

A pápa hálát adott Istennek azért, hogy a kameruni egyházban igen magas a papságra jelentkezők száma. Ugyanakkor azonban fontos az is, hogy valóban olyan jelölteket készítsenek fel, akik megfelelő érettséggel és belső egyensúllyal rendelkeznek ahhoz, hogy vállalni tudják a papi életet. A főpásztorok előtt álló másik nagy kihívást a családpasztoráció alkotja. A modernizálódás és az elvilágiasodás különösen nagy hatást gyakorol a hagyományos társadalomra, ezért fontos, hogy ebben az új helyzetben is meg tudják őrizni az afrikai családok alapvető értékeit.

Beszédében érintette még a szekták, az ezoterikus mozgalmak, más tévhitek, valamint a vallási relativizmus terjedését. Ezekkel a jelenségekkel szemben új ösztönzést kell adni a képzésnek és a kultúrának.

Csütörtökön reggel muzulmán vezetők huszonkét fős delegációját fogadta a yaoundéi apostoli nunciatúrán. (Az afrikai ország lakosságának 27%-a katolikus, míg 22%-a muzulmán vallású.) A baráti légkörben lezajlott találkozón a muzulmán képviselők szeretettel fordultak a Szentatya felé. A pápa beszédében a két egyistenhívő vallás közös értékeiről szólt: ezek a család, a társadalmi felelősségvállalás, az isteni törvénynek való engedelmesség, a szeretet a betegek és szenvedők iránt.

Délelőtt 10 órakor kezdődött a yaoundéi stadionban az ünnepélyes szentmise. Az 50 ezer férőhelyes stadiont zsúfolásig megtöltő híveknek francia és angol nyelven mondott homíliát a pápa, aki itt nyújtotta át Afrika és Madagaszkár nemzeti és regionális püspöki konferenciái elnökeinek az Instrumentum laboris szövegét, amely az Afrikával foglalkozó második püspöki szinódus munkadokumentuma. Ez a dokumentum mintegy folytatása II. János Pál Ecclesia in Africa kezdetű szinódus utáni buzdításának, amelyet 1995. szeptember 14-én éppen Yaoundéban írt alá.

XVI. Benedek pápa a fogyatékkal élők rehabilitációs központjában tett látogatása után, este fél hétkor szálláshelyén, az apostoli nunciatúra épületében találkozott az Afrikával foglalkozó püspöki szinódus különleges tanácsának 12 tagjával, akik a földrész különböző országait képviselték.

Péntek reggel, a yaoundéi apostoli nunciatúra elhagyása előtt a Szentatya találkozott a pigmeus törzs 15 képviselőjével is, akik köszöntésére érkeztek a kameruni fővárosba. Egy három nemzedékből álló csoport tagjai a nunciatúra kertjében hagyományos öltözetükben táncot jártak a pápa előtt. Ezt követően megajándékozták a Szentatyát egy teknősbékával, gyékénnyel és egy kosárral.

Délelőtt a yaoundéi nemzetközi repülőtéren került sor a búcsúceremóniára, majd fél 11-kor Angolába indult a Szentatya.

Isten hozta az Úr szőlejének alázatos munkását! – ezekkel a feliratokkal fogadták XVI. Benedek pápát Luanda utcáin. II. János Pál pápa tizenhét évvel ezelőtt járt a délnyugat-afrikai országban. Akkor felhívást intézett a hosszú és véres polgárháború befejezéséért. XVI. Benedek pápa köszöntő beszédében felidézte szeretett elődje látogatását, majd kifejezte szolidaritását az angolai néppel.

A Szentatya beszédében kitért az Angola déli részén pusztító esőzésekre, árvízre és földcsuszamlásra, amely az elmúlt napokban sok halálos áldozatot követelt, házakat rombolt le. Szolidaritásáról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, a fedél nélkül maradt családokat. „Azért jöttem Angolába, hogy fölkeressem az Egyenlítő alatti Afrikában élő egyik legrégibb keresztény közösséget; megerősítsem a hitben, imádkozzam a béke, az igazságosság és a testvériség ajándékáért. Isten áldja meg Angolát!”

Pénteken délután XVI. Benedek pápa udvariassági látogatást tett az angolai államfőnél. José Eduardo Dos Santos államfővel magánbeszélgetést folytatott. Ezt követően az elnöki palota dísztermében először az államfő, majd a Szentatya intézett beszédet a nemzet politikai és polgári vezetőihez, az Angolában különösen nagy számban jelenlévő diplomáciai testületek tagjaihoz és az ország püspökeihez.

XVI. Benedek pápa angolai tartózkodásának második napján szentmisét mutatott be a város védőszentjének, Szent Pálnak szentelt templomban. A szentmisén jelen voltak Angola és São Tomé püspökei, papjai, Istennek szentelt személyei, a katekéták, az egyházi mozgalmak és társulások vezetői.

XVI. Benedek szombaton délután fél ötkor kezdte meg találkozóját a délnyugat-afrikai ország fiataljaival. Az angolai lakosság 60%-a 15 évesnél fiatalabb, de az ifjúság nehezen talál munkát a természeti kincsekben gazdag országban, ahol az állampolgárok 70%-a nyomorban él. Az utóbbi években jelentősen emelkedett a bűnözés a társadalmi feszültség miatt. A Katolikus Egyház elkötelezetten tevékenykedik a legproblémásabb negyedekben.

A pápa és a fiatalok luandai találkozójára a 2004-ben épített, 30 ezer fő befogadására alkalmas Dos Coqueiros stadionban került sor. A fiatalok között jelen voltak árvák, rokkantak és a polgárháború más áldozatai. A Szentatya beszédében megemlékezett azokról az ifjú angolaiakról is, akik a háború és a taposóaknák következtében váltak mozgássérültté vagy rokkantakká. Gondolt megszámlálhatatlan könnyeikre, amelyeket rokonaik és barátaik elvesztése miatt ejtettek. Átérezte kétségeiket, amelyeket képviselőik megfogalmaztak a számára. Arra irányította a figyelmüket, hogy Jézus sohasem hagy bennünket válasz nélkül.

XVI. Benedek pápa pénteken este hét órakor találkozott a luandai apostoli nunciatúra kápolnájában az angolai és São Tomé-i püspökökkel. Örömmel jelentette be nekik döntését: új egyházmegyét állított fel Angolában. A most létrehozott Namibe egyházmegyét a lubangói érsekség területéről választotta le, és annak szufragáneusává tette. Az 57 ezer négyzetkilométeren fekvő új egyházmegyében 270 ezer katolikus él. Lelkipásztori ellátásukról négy plébánián 12 pap gondoskodik. A szerzetesnők száma 27, míg a szeminaristáké 30.

Március 22-én délelőtt Afrika déli részének főpásztoraival mutatott be szentmisét Angola főváro­sában egymillió hívő jelenlétében. A vendéglátó ország püspökei mellett jelen voltak Botswana, Szváziföld, Dél-Afrika, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Zimbabwe főpásztorai, akik közös püspöki konferenciát alkotnak. A trópusi hőség ellenére a hatalmas hívősereg az afrikai liturgikus szokások jegyében énekekkel, táncokkal kísérte a szentmise különböző fázisait. A pápai szentmise helyszíne a végtelen óceánra nézett.

XVI. Benedek vasárnap délután Luanda egyik külvárosi negyedében fölkereste a Szent Antal Plébániát, amely a kapucinus atyák gondozásában áll. Itt találkozott azoknak a katolikus társulatoknak a tagjaival, amelyek a nők felemelkedéséért jöttek létre. A Szentatyát a plébános fogadta, majd pedig az angolai püspöki kar világiakért felelős főpásztora, José Queiros Alves érsek és végül két laikus nő köszöntötte.

Sok nő a mai napig kedvezőtlen helyzetbe kényszerül a férfiak érzéketlen és felelőtlen viselkedése miatt – figyelmeztetett beszédében a pápa. – Isten azért alkotta a férfi mellé a nőt, hogy egyenrangú társa legyen. El kell ismerni, meg kell erősíteni és védelmezni kell tehát a nők egyenlő méltóságát. A közéletben is ugyanolyan joggal foglalhatják el helyüket, mint a férfiak, ezt akár a törvény szintjén is biztosítani kell. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a nők szerepe a családban pótolhatatlan.

Másnap délelőtt véget ért a Szentatya 11. nemzetközi apostoli utazása. Útban hazafelé elmondta, hogy mély benyomást tett rá az afrikaiak kitörő lelkesedése, öröme, szeretete, amellyel fogadták őt. Az ünneplés pillanatai mellett ugyanakkor azt is megmutatták, hogy mély áhítatban képesek részt venni a liturgikus szertartásokon, melyek nem önmaguk ünnepléséről, hanem Isten jelenlétéről szóltak. Arról is beszélt, hogy mély fájdalommal töltötte el annak a két lánynak a halála, akiket a luandai stadionnál sodort el a tömeg a pápa és a fiatalok találkozóját megelőzően. „Imádkozzunk azért, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő” – fohászkodott a Szentatya.

XVI. Benedek pápa egy élő egyházat talált Angolában és Kamerunban, amely a nehézségek ellenére hirdeti, hogy elérkezett a remény ideje.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>