Cikkek listázása

Újra együtt a Munkácsy-trilógia

Szerző: Kovács Ágnes

Több mint másfél év után, 2009. augusztus 19-től ismét együtt látható a Munkácsy-trilógia Debrecenben. A Déri Múzeumban kiállították a Kanadából nemrégiben visszahozott Krisztus Pilátus előtt című képet is. Az alkotás a kanadai Hamilton Galériából érkezett Debrecenbe. A festmény restaurálása befejeződött, így most már újra teljes a trilógia.

A trilógia három képét együtt korábban is láthatták már az érdeklődők Debrecenben. A Krisztus Pilátus előtt című festményt 2007 végén adták vissza tulajdonosának, a kanadai Hamilton Galériának. Addig kisebb-nagyobb megszakításokkal 12 évig mutatták be együtt a képeket, melyeket ez alatt az idő alatt több mint egymillióan láttak. A trilógia hiányzó darabját, a Krisztus Pilátus előtt című képet 4,5 millió forintért szállították Debrecenbe, a restaurálása pedig további 1,2 millióba került.

„A hamiltoni galériában levő képet nem műgyűjtő, nem a magyar állam, hanem Hajdú-Bihar megye és Debrecen Megyei Jogú Város összefogásával sikerült a Déri Múzeumban elhelyezni, kiállítani. Közösen béreljük” – mondta el Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

A képért évi 50 ezer kanadai dollárt, vagyis több mint 8,5 millió forintot fizet a város és a megye. A következő három évben biztosan együtt marad a trilógia, a Krisztus Pilátus előtt további sorsa azonban még bizonytalan. Debrecen ugyan szeretné megvásárolni, de Kanadában a kulturális örökség részévé nyilvánították, és 2012-ig moratóriumot hirdettek az értékesítésére. Ezt követően pedig az ottani törvények szerint először fel kell ajánlani a kanadai múzeumoknak, és állami pénzből bármelyik megveheti a festményt.

Érdekesség, hogy a három képet együtt még maga Munkácsy Mihály sem látta.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>