Cikkek listázása

Testvériskolák diákjai Pannonhalmán

Összekötni és megőrizni

Szerző: Dejcsics Konrád OSB

Húsz évvel ezelőtt, 1989 októberében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium testvériskolájának, a németországi Meschedei Apátság gimnáziumának diákjai két kisbusszal Magyarországra utaztak. Az események felgyorsulása miatt akkor az a kérés érkezett hozzájuk, hogy segítsenek be NDK-s német családok utaztatásába a Balaton és Budapest között. Egy fiatalember velük együtt utazott vissza az akkori NSZK-ba – három hét elteltével pedig ledőlt a fal. Idei látogatásukkor erről is meg emlékeztek a Vesztfáliából érkezett tanárok és diákok Pannonhalmán.

1981-ben két ütött-kopott kisbusszal érkezett Eberhard Borghoff német tanár és diákcsapata Pannonhalmára, a vasfüggöny mögé, hogy a meschedei és pannonhalmi apátság iskolái között testvérkapcsolatot hozzanak létre, s azon túlmenően, hogy bepillantást nyernek a szocialista rendszerben élő kortársak életébe, az együttműködés és a segítségnyújtás lehetőségeit is megtalálják. 1982-ben került sor a viszontlátogatásra Várszegi Asztrik akkori gimnáziumi tanár vezetésével: a találkozóhely Bécsben volt, oda pedig fiktív meghívólevelekkel, kitalált rokonokkal és német igazolásokkal, kerékpáron, stoppal, vonaton és gyalog érkezett egy maroknyi pannonhalmi diák, hogy – a feltűnést elkerülve, a határon átjutva – néhány napot Németországban tölthessen, megízlelve a szabadabb világ levegőjét. A kapcsolat folytatódott: 1989-ben együtt élték át a határnyitást, majd a fal leomlását, az azóta eltelt húsz esztendőben pedig évről évre felváltva látogatják meg egymást a német és magyar diákcsoportok.

2009. szeptember 11. és 20. között negyvenöt németországi diák, valamint öt tanár látogatta meg a pannonhalmi gimnázium diákjait Eberhard Borghoff tanár vezetésével. Az idő egyik felét az itthoni diákok családjainál töltötték, a második szakaszban Pannonhalmáról kiindulva felvidéki, tihanyi és budapesti kirándulásokon vettek részt, miközben megismerték a pannonhalmi gimnázium életét is. A vendéglátásba olyan diákok is bekapcsolódtak, akik maguk is részt vettek hasonló látogatásban, sőt olyan öregdiákok is, akik a kapcsolat révén hosszabb-rövidebb időt töltöttek Németországban. Egy ideje lehetőség nyílik ugyanis arra is, hogy érettségizett bencés diákok egy-egy évet a Meschedei Apátság lelkigyakorlatos házában, az Oaseban töltsenek, részt vegyenek az ottani iskola életében, valamint különböző szolgálatokat végezzenek a házban.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>