Cikkek listázása

Jezsuita évforduló és missziós hét

Mindent Istent nagyobb dicsőségére - a kávézóban is

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

A magyar jezsuiták szeptember 13. és 20. között ünnepelték önállóságuk 100. évfordulóját Budapesten. A 2007. évi városmisszió tapasztalatain felbuz­dulva missziós hetet ren­deztek. A rendkívül változatos programsorozat több helyszínen zajlott: templomban, közösségi termekben, az utcán és egy különleges helyen: a jezsuita kávézóban. A szervezésben részt vett többek közt a Párbeszéd házának közössége, a Jézus Szíve-templom hívei, a Szent Ignác Kollégium diákjai, a Chemin Neuf közösség, a SOTE Mentálhigiéné Intézete, a Keresztény Élet Közösség csoportjai, a Jézus Szíve Társaság nővérei és kollégistái, a Szentjánosbogarak, a Miskolci Jezsuita Gimnázium diákjai, a Loyolai Szent Ignác cserkészcsapat. A rendezvénysorozatot Beer Miklós váci megyés püspök nyitotta meg a budapesti Jézus Szíve-templomban.

Az élet és a hitélet számos vonatkozását érintették a missziós hét rendezvényei, előadásai: például a cigány-magyar megbékélésért mutatott be szentmisét Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke a misét követően a cigánymisszió lehetőségeiről folytatott kerekasztal-beszélgetésen is részt vett.

A civil szférában folyó munkáról, a másokért vállalt szolgálatról Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke és Elek Dóra, a Baltazár színház rendezője vallott, Kozmann György kenus olimpikonunk sportról, kitartásról, vereségről, győzelemről, a küzdelmes életről beszélt, a Bolyki Brothers pedig zene és hivatás kapcsolatáról. Sorra került a szerelem, párkapcsolat, elkötele­ződés témája is, valamint a nők szolgálata a jezsuita rendben; Istennel való személyes kapcsolatunkról pedig Vizi Elemér SJ, Béres Tamás evangélikus lelkész, valamint Tímár Ulla református lelkésznő szólt az ökumené jegyében. Nemeshegyi Péter jezsuita atya az „örvendezésről” elmélkedett.

A magyar jezsuiták 100 évéről s a jubileum alkalmával a rendnek a mai világban betöltött küldetéséről tartott előadást Lukács János tartományfőnök. A missziós hétre megjelent Ignáci szikrák című kötetből válogatott a rendalapító Szent Ignác mondásaiból, s tovább is fűzte azokat korunkra alkalmazva. A tartományfőnök többek közt rámutatott, hogy Szent Ignácnál az életünk rendezése kulcsfogalom. És valóban, a jezsuiták számos módon segítik a hívők, a keresők, fiatalok, idősek, házasok, egyedülállók életrendezését. A párbeszédre fogékony szerzetesek a mégoly profán miliőtől sem riadnak vissza. Ha segíteni kell, mindent Isten dicsőségére szeretnének tenni: az utcán, a előadóteremben éppúgy, mint például egy kávézóban. A missziós hét egyik nagy dobása volt a Jezsuita Café elnevezésű intézmény, amely főként a fiatalokat vonzotta nagy számban. A helyszín és a kedves invitálás után („Boldogok, akik kávéznak és közben mindenféléről beszélgetnek” mottóval) olyanok is ismerkedhettek a jezsuita renddel, akik addig még nem kerülhettek közelebb hozzájuk, a hívőkkel, barátokkal pedig még szorosabbá fűzhették a meghitt környezetben kapcsolatukat! A kávézó hívogató közösségi helyszínné vált, de a Café szomszédságában a magányra vágyók is megtalálhatták számításukat: például egy függőágyban ég és föld közt lebegve olvasgathatták kedvenc könyvüket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>