Cikkek listázása

2009. október 18. ‒ missziós vasárnap

A népek evangelizálása a magyar kereszténység jövője

Szerző: Burbela Gergely SVD

A misszionáriusi buzgóság az Egyház elevensége és jele. (Redemptoris Missio, 2) II. János Pál pápa Ecclesia in Europa című enciklikájában így írt a mi küldetésünkről, akik Európában élünk, ahol sokak számára a keresztény gyökerek kezdik elveszíteni fontosságukat:

„A mai Európa egyházát ugyanennek a missziós buzgóságnak kell lelkesítenie. A papok és a szerzetesek létszámának csökkenése bizonyos országokban egyetlen részegyházat sem akadályozhat abban, hogy magáévá tegye az egyetemes Egyház igényeit.

A többi kontinensek – különösen Ázsia és Afrika – egyházai még mindig az európai egyházakra tekintenek, várva, hogy folytassák missziós hivatásuk teljesítését. Az európai keresztények nem szakíthatnak történelmükkel.” [117]

Jelenlegi pápánk újra megerősítette II. János Pál szavait. A missziós vasárnapra kiadott levelében, amely idén október 18-án lesz esedékes, arról írt, hogy legyen bennünk vágy és készség, hogy az egész emberiség megismerje Krisztus fényét, amely az Egyházban nyilvánul meg. Hiszen az egész emberiségnek az a hivatása, hogy visszatérjen a gyökereihez, melyek Istenben vannak. Csak benne találjuk meg a teljességet, Krisztus által.

Jómagam 2000-ben érkeztem Magyarországra. Már akkor éreztem, hogy csak akkor van jövője a kereszténységnek a mi hazánkban, ha nagy nyitottsággal fordulunk más részegyházak felé is.

Saját verbita rendtartományunk, ahová többen külföldről érkeztünk szolgálni, újra élettel telik meg, és vannak már fiatal magyar rendtestvérek, akik komolyan hordozzák szívükben magyar egyházunk ügyét.

Immár nyolcadik éve ünnepeljük országos szinten a világmissziós vasárnapot, amely mindig október harmadik hetére esik. Mi verbita missziósok a Pápai Missziós Művekkel (mely az Egyház egyik segítő szervezete, vezetője Madassery Sebastian SVD atya) közös erővel szervezzük a rendezvényt.

Ezen a napon szeretnénk az emberek figyelmét a világegyházra irányítani, s imával, áldozattal, adománnyal támogatni a fiatal vagy rászoruló részegyházakat. Nem csak mi tesszük ezt, hanem számos idősebb és fiatalabb világi segítőnk is, akiknek fontos a világegyház, és akik országszerte különböző missziós imaközösségekben imádkoznak és segítenek a világegyháznak.

A világmisszió ünnepén minden évben más-más részegyház problémáit emeljük ki. Hiszen nem szabad, hogy az evangélium hirdetése és felelőssége idegen maradjon számunkra! A kereszténység jövője már Afrikában, Dél-Amerikában, Ázsiában van, onnan érkezik majd a kereszténység új tavasza az egész világra. A mi egyházunk is erősödni fog, amikor még jobban kitekintünk, hogy támogassuk a fiatal egyházakat, vagy éppen segítséget kérjünk tőlük.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>