Cikkek listázása

Hazatért a Pócsi Szűzanya

A magyar nemzet lelki megerősödéséért

Szerző: Kovács Ágnes

2009. szeptember 5., az Istenszülő kegykép hazatérésének napja kiemelkedő esemény a kegykép történetében, amelyet hét hónapi távollét után több ezren kísérték Hajdú­dorogról otthonába, Máriapócsra. Minden állomáshelyen újabb száz és száz zarán­dokkal bővült a menet, akik között Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök is jelen volt. Azok, akik a zarándoklaton nem tudtak részt venni, díszbe öltözött lélekkel várták haza a Pócsi Szűzanyát Máriapócson. A kegyképet 2009. február 7-én gyalogos zarándoklattal vitték át Hajdúdorogra a máriapócsi bazilika felújítása miatt. Hét hónap elteltével a felújítási munkálatok lassan befejeződnek, a kegyoltárt már fel­újították, így vissza­helyezhették a kegy­képet a bazilikába.

Aki gyalogos zarándoklaton már részt vett, az tudja, mit jelent egy nap alatt a 45-50 km megtétele, de itt nem a távolságot vállalta a tízezernyi zarándok, hanem egy olyan utat, ami talán csak egyszer adatik meg az ember életében. Mindezt Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke is tanúsította, aki családjával együtt részt vett a zarándoklaton és részesült abban a kiváltságban, hogy néhány száz méteren keresztül vállára nehezedhetett a kegykép súlya. A közel egy mázsás, hátoldalán a magyar címerrel ellátott tartóban elhelyezett szentképet nyolcfős csoportokban férfiak vitték a vállukon 3-400 méterenként váltva egymást.

A zarándoklat Kocsis Fülöp megyés püspök vezetésével hajnali három órakor indult el az éjszakai virrasztás után. Az úton a görög katolikus liturgikus nap szertartásait imádkozták, Mária-énekeket énekeltek. A főpásztor az utat a magyar nemzet lelki és erkölcsi felemelkedéséért ajánlotta fel. A kegyképet a hajdúdorogi határig, valamint a máriapócsi határtól a kegytemplomig Krisztus-katonák kísérték.

Emlékúttá vált

A Hajdúdorog–Újfehértó–Érpatak–Zsindelyes–Nagykálló–Kállósemjén–Pócspetri– Máriapócs útvonalon három, egyéni és közadományokból készült úti ikont is megáldottak azzal a céllal, hogy ez az út emlékúttá váljon. Az ikonokat Kisléghi Nagy Ádám festőművész, Bíró Péter ungvári származású ikonfestő művész és Egri Erzsébet festőművész készítette.

A zarándokokat mindenhol szívesen fogadták, élelemmel, gyümölccsel, üdítővel várták. Bosák Nándor római katolikus püspök Pócspetri határában csatlakozott a menethez, vezetésével a lorettói litániát végezték el.

A várakozás kegyelme

A kegytemplom előtti téren Kapin István kegyhelyigazgató házigazda köszöntése után Palóczi Lajosné, a város polgármestere elmondta: hihetetlen összefogásról tett tanúbizonyságot az esemény köré szerveződő egyéni és közösségi vállalások sora. A várakozás ideje alatt Terdik Szilveszter művészettörténész előadásában osztotta meg a hazavárókkal kutatási eredményeit. A művészettörténész a felújítási munkálatok és korábban végzett levéltári kutatásai során érdekes, eddig nem ismert információkkal gazdagította a kegykép és a kegyhely történetét. Többek között fény derült a korabeli művészek kilétére, és előkerültek a régebbi tervrajzok is. Végül Kondás Sándor szabadtéri filmje következett, amely bemutatta a kegyhely elmúlt húsz év során megélt ünnepélyes pillanatait.

Az otthon maradók a város határában várták a kegyképet a mécsesekkel megvilágított úton. Ez az este, ez a nap a 10-12 ezer zarándok lelkében azok közé az élmények közé tartozik, amelyek ezután már kitörölhetetlenül ott lesznek a pócsi találkozásokban. Visszatérve a bazilika előtti térre, tapssal, énekkel fogadták a Pócsi Szűzanyát, akinek köszöntése után Kocsis Fülöp püspök megáldotta és útjára bocsátotta Kovács János kerékpáros zarándokot, aki elindult a Szent Jakab-útra a magyar zászlóval, a Mária út és a kegyhely zászlajával, hogy ilyenformán egymáshoz kapcsolja a két kegyhelyet.

Szeptember 6-án görög katolikus szertartásokkal folytatódott az ünneplés, majd a kegyképet visszahelyezték a bazilika felújított kegyoltárára. Ettől kezdve a kegykép köszönthető a bazilika északi részén kijelölt helyen, a kegytemplom belső tere ugyanis még nem látogatható, de a búcsúk ismét folytatódnak a téren.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>