Cikkek listázása

Még számos programot tartogat a Pécsi Egyházmegye millenniuma

„A jubileum alkalom, hogy újra kivessük a hálót”

Szerző: Pécsi Egyházmegyei Sajtóiroda

A Pécsi Egyházmegye 2009. augusztus 23-án ünnepelte alapításának millenniumát. Pécs azon kevés magyarországi egyházmegye közé tartozik, amelynek alapítási dátuma ránk maradt. Megalapításakor a Dunántúl déli részén a kereszténység már sok évszázados múltra tekintett vissza. Mégis az egyházmegye múltja arról tanúskodik, hogy a magyarságnak sok megpróbáltatása közepette a kereszténység adott erőt a jövő építéséhez, az élet kultúrájának továbbadásához.

Az ezeréves jubileum évében egyházmegyénk számos olyan rendezvénynek ad otthont, melyek a múlt ránk hagyott értékeit, emlékeit elevenítik fel és hozzák a jelenbe.

Az előkészületi évek után 2008 adventjében nyílt meg a millenniumi esztendő, mely egyházmegyei szinten több száz programot vonultat fel.

A nagyobb ünnepek, kiemelkedőbb programok Pécsre korlátozódnak, bár számos olyan volt, amelynek a vidéki plébániák is helyt adtak. A millenniumi évben tudományos konferenciák, népszerűsítő előadások engedtek bepillantást az egyházmegye 1000 éves történelmébe. Ezen túlmenően az egyházi zene is főszerepet játszik az év során, hiszen az orgonakoncertek keretében szinte minden héten orgonaművek csendülnek fel a pécsi bazilika felújított orgonáján.

Az egyházmegye millenniumi évének csúcspontja az alapítás napjára, augusztus 23-ára szervezett ünnepi szentmise és az ezt megelőző Millenniumi Napok programsorozat volt. Az ünnepi szentmisét Christoph Schönborn bécsi bíboros, pápai legátus vezetésével közel 60 püspök és 140 pap mutatta be a Szent István téren felállított szabadtéri oltáron. Erre az ünnepi alkalomra elhozták Budapestről a Szent Jobb-ereklyét és a Szent Korona másolatát is, melyet az oltár mellett helyeztek el. A szentmise elején Schönborn bíboros átadta a Szentatya jókívánságait, szívélyes üdvözletét és áldását. „A Szentháromság kegyelmét és segítségét kérem a mai napon az egyházmegye számára, áldását egész Magyarországra, mely hosszú történelme folyamán oly sok gyötrelmes órát élt meg.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>