Cikkek listázása

Huszonöt éves a magyar Házas Hétvége mozgalom

Újjászülető kapcsolatok

Szerző: Körössy László

Fotó: Mészáros Gábor

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom október 17-én ünnepelte huszonöt éves jubi­leumát Esztergomban. Egész napos lelki prog­ram várta az ezernél is több résztvevőt, házaspárokat, papokat, közülük tizenhárom európai ország képviselőit. A rendezvényen az esztergomi bazilikában megtartott ünnepi nagymisét Udvardy György esztergomi segédpüspök mutatta be, püspökök, papok koncelebrálásával.
A Házas Hétvége Európa Tanácsát képviselő nemzeti teamek (országonként egy házaspár és egy pap) október 15. és 18. között rendes ülésüket is megtartották Eszter­gomban. A jubileumi ünnepre – amelyre Magyarország egész területéről, valamint Felvidékről, Erdélyből, a Partiumból, a Vajda­ságból és Kárpátaljáról is eljöttek a mozgalom tagjai – elkészült a magyar Házas Hétvége mozgalom történetét bemutató kötet is.

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom a világméretű Házas Hétvége mozgalom (World Wide Marriage Encounter = WWME) tagja, a Magyar Katolikus, Református és Evangélikus Egyház támogatásával működik, és nyitott a többi felekezet felé is. Az ország határain belüli, valamint a történelmi Magyarország egész területén lévő magyar nyelvű házas hétvégés közösségeket fogja össze. Még a rendszer­változás előtt, 1984-ben az osztrák közösség képviselői

hozták Magyarországra a lelkiségi mozgalom programját, akkor még tolmácsok segítségével. 1986. május 30. óta magyar nyelven zajlanak a rendezvények. Napjainkig mintegy ötezer házaspár és háromszáz pap vett részt az úgynevezett „első hétvégén”, amely megalapozza a résztvevők emberi kapcsolatainak megújulását.

A mozgalom célja, hogy segítse a házaspárokat házasságuk, a papokat, szerzeteseket pedig közösségeikkel való kapcsolatuk megerősítésében és elmélyítésében. Ezt az utat követve a házastársak életük minden szakaszában meg tudják újítani az egymásra kimondott igenjüket. Ez az igen az atyák és a szerzetesek esetében Istennek, valamint a közösségüknek szól.

A Házas Hétvége bensőséges, őszinte, bizalomteljes kommunikációhoz segíti a párokat, amely által képesek lesznek lebontani az egymás közötti falakat, megismerni, elfogadni és úgy szeretni egymást, mint amikor összekötötték életüket. A Hétvége célja ugyanakkor túlmutat az egyes családokon, hiszen megélt szeretetükből részesül szűkebb-tágabb környezetük, végső soron az egész társadalom is. Néhány évvel ezelőtt új kezdeményezések is indultak a mozgalom részéről: a belga Házas Hétvégésektől átvett programokkal húsz-harminc év közötti fiatalokat segítenek életük fontos döntéseinek meghozatalában, illetve jegyespárokat készítenek fel a tartós és boldog házaséletre.

A magyar nemzeti team házaspár, Szirmai Béla és Katalin a Famíliának elmondta, hogy a jelentős létszámú hazai mozgalom szervezése új megoldásokat igényel, illetve arra törekszenek, hogy még élőbbé tegyék a közösség életét. A küszöbön álló feladatok számbavétele mellett a jubileumon természetesen az ünneplésé volt a főszerep. „Ha a számokat nézzük, a mozgalom magyarországi történetét tekintve –»világi« szempontból – egyértelmű sikertörténetről beszélhetünk, de ne feledkezzünk meg arról, ami fontosabb és ami nem mérhető: a »hétvégéken« részt vett házaspárok, papok, szerzetesek életében bekövetkező változásokról, az emberi kapcsolatok megújulásáról – mondja Katalin.

– A »hétvégéken« alapvetően abban segítjük a résztvevőket, hogy megtanuljanak odafigyelni a másikra, az pedig már rajtuk múlik, hogy a hétköznapokban is megéljék a mélyebb szeretetet emberi kapcsolataikban. Vallom, hogy ha valaki részt vett egy »első hétvégén«, és a továbbiakban mégsem csatlakozik a mozgalomhoz, az ott megélt élmények, tapasztalatok valami módon mégis kihatnak az egész életére. Természetesen annak örülünk a legjobban, ha a házaspárok, papok, szerzetesek továbbra is velünk tartanak. A program egyébként olyannyira emberi, hogy bármely országban, bármely kontinensen megértik és élik is.”

Különleges élmény, és nagyon gyümölcsöző az egyházi rend szentségében élők jelenléte a hétvégéken – tette hozzá Szirmai

Béla. – Elképzelhetetlennek tartom a hétvégéket atyák nélkül. Tizennyolc éve vagyunk tagjai a mozgalomnak, de máig meghatározóak számomra Blankenstein Görgy atya gondolatai, a vele való beszélgetések, a közös élmények. Ugyanezt elmondhatom Varga János atyával (a nemzeti team jelenlegi papi felelőse) kapcsolatban is, akit feleségemmel együtt hívtunk meg a nemzeti teambe. Talán hajlamosak vagyunk arra, hogy elmenjünk a papi személyek, életek mellett, nem figyelünk rájuk eléggé, plébánosunkkal is csak futó kapcsolatban vagyunk, pedig micsoda kincsek vannak bennük! A hétvégéken gyakran megtapasztalhatjuk a szeretetre való készségüket, a kapcsolatra való éhséget, amely mindannyiunkban benne rejlik. Egy-egy jó beszélgetés után kicsit másképp, személyesebben közelítünk papjainkhoz.

Varga János, a nemzeti team papi felelőse, a remetekertvárosi Szentlélek Plébánia plébánosa a Famíliának beszámolt arról, hogy a mozgalomhoz több mint félszáz magyar pap kapcsolódik aktívan. Kérdésünkre elmondta, hogy az első házas hétvégére még azzal az érzéssel készült, hogy papként minden bizonnyal idegenül fogja magát érezni a sok házaspár között, talán zavarba is kerül, ha a szeretetükről, szerelmükről lesz szó. Valamiféle továbbképzésként fogta fel a három napot, s úgy gondolta, hogy a „tanultakat” majd a jegyesoktatásokon kamatoztathatja. „De hamar rájöttem, hogy a »hétvégén« valójában rólam, a kapcsolatokban élő emberről van szó. Nem véletlen, hogy az egyházi rend és a házasság az Egyház közösségét felépítő társszentségek. Papként megtanultam, hogy miként tudom jól szeretni a közösségemet, köztük azokat a tagokat is, akik nem annyira szimpatikusak, esetleg nehezebb esetek vagy kritikusak irányomban. Emellett jobban megértem a házaspárok gondjait is, jó látni, ahogy szavakba foglalják, kifejezik egymás és Krisztus iránti szeretetüket. A Házas Hétvége megerősítette küldetésemet: nagyon jó, hogy pap lettem – és tudom azt is, hogy a lemondásom nem mond ellent a házasság nagyságának és szentségének” – összegezte tapasztalatait.

Kérdésünkre Szirmai Béla elmondta, hogy a „hétvégékre” öt éves házasságukat már betöltő párokat várnak. „Öt év már megpróbálja a házasokat, ez alatt az idő alatt már előadódhatnak azok a helyzetek, amelyek rossz irányba is vihetik közös életüket. Mi megpróbáljuk visszaállítani a korábbi állapotot.” Varga János atya hozzáteszi: „Nem pusztán egy módszerről van szó, ahogy a kereszténység sem ideológia vagy szolgáltatás, inkább segíteni akarunk. Az első hétvégét felfoghatjuk úgy is, mint egy ajándékot a házastársnak, mint a házastársak ajándékát egymásnak. Ebben az ajándékban lesz sok lelki program, ami érthető, hiszen beláthatjuk, hogy a házasságunk attól nem lesz jobb, hogy húsz négyzetméterrel nagyobb a lakásunk vagy kétszeresére nő a keresményünk. Attól azonban igen, hogy időt és figyelmet szentelünk egymásnak.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>