Cikkek listázása

Rab Mária keserű és mégis felemelő története ma is tanít

Újjáéledő kegyhely Veszprémben

Szerző: Toldi Éva

„Veszprém város közelében,/ kis ligetes erdőcskében,/ édes-vizű forrás fakadt,/ s csörgedezik benn egy patak./ Sok őz oltja ott a szomját,/ keresve a patakocskát.
Régen történt, úgy hírlik,/ a kútjárók mesélik:/ Rab nő járt ott minden délben,/ imádkozott csendben, szépen…/ tiszta szívből fohászkodott:/ Ügyét, hogy újra tárgyalják,/ higgyék el ártatlanságát…”
Így kezdődik az a modern verses legenda, amely az 1920-as évektől fokozatosan Mária-kegyhellyé emelkedő, majd a kommunista diktatúra idején lerombolt Rab Mária-forrás történetét, eredetét költi rímbe.

– Pár évvel ezelőtt még hírét sem hallottam a Rab Mária-forrásnak, pedig Veszprémben születtem, itt jártam iskolákba, s az egyetemi évek kihagyásával itt éltem életemet – mondja a veszprémi honismereti túrák ismert szervezője, a Hét Domb Egyesület elnöke, Rácz Katalin, aki mára az enyészet helyévé vált egykori kegyhely visszaállításának buzgó szorgalmazója.

A Benedek-hegyi kereszt környékét bejáró Jutasi őrmester-túra – amelyet egyesületükkel immár ötödik éve szerveznek meg minden májusban – vezette el őket a Jutasi Altisztképző Intézet történetét kutatva a Rab Mária-forráshoz, mondja. E hely – Veszprém külterületi, erdők övezte részén – a két világháború között és a második világháború véres éveiben is menedéke, buzgó zarándokhelye volt a veszprémieknek. Itt kerestek békét és esedeztek a Szent Szűz közbenjárásáért, a háborúban elveszett fiak, férjek életéért, visszatéréséért, az elesettek lelki üdvéért. Hogy hol található e forrás, arra vonatkozóan azonban senkitől nem kaptak kellő információt. Kutatásukat korabeli újságcikkek, archív fotók, térképek segítették. Így is szinte csodával határos módon leltek rá, meséli Katalin: két őzike vezette el őket az eldugott völgy mélyén megbúvó, mára elapadóban lévő forráshoz, a lepusztított, megcsonkított kegyhelyhez.

A Hét Domb Egyesület és sok-sok érző lelkű veszprémi katolikus összefogásának eredményeképpen pár éve megkezdődött a küzdelem a kegyhely visszaállításáért. A területet megtisztították a bozóttól, természetes földlépcsők kialakításával megközelíthetővé, a forrás vízének útját szabaddá tették. Nemrég pedig a terület tulajdonosa, a Rab Mária Erdőbirtokossági Társulás engedélyével ünnepélyesen felállítottak a forrás felett egy kegyképpel ellátott keresztet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>