Cikkek listázása

Imaest a tiszta szerelemért a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is

Szívünkbe írt tisztaság – az élet forrása

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

Idén ősszel második alkalommal szerveztek imaestet a tiszta szerelemért a Kárpát-medence összesen 13 városában: Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Kókán, Munkácson, Marosvásárhelyen, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen és Sepsiszentgyörgyön. Az esemény az egyre szélesedő összefogás jele Egyházunkban és a Szeged-Csanádi Egyházmegyében is.

A kezdeményezés története a Boldogok a tiszta szívűek (Mt 5,8) Imakonferenciáig nyúlik vissza, melyet Roska Péter atya indítványa alapján tavaly először rendezett meg az Országos Lelkipásztori Intézet. Az esemény fővédnöke Bíró László családreferens püspök volt.

A rendkívüli légkörű találkozó a tisztán megélt férfi-nő párkapcsolatról szólt. Tanúságtételek és előadások támasztották alá az alapüzenetet: a szív tisztaságából fakad a szellem és a test tisztasága is. Az így megélt szerelem az igazán boldogító és életet adó. Azok a párok, akik a házasságukban élik meg a szexualitást (nem pedig előtte), azok valóban a Teremtő rendelése szerint cselekszenek. Ebből fakad, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és sokkal erősebb a közöttük levő szeretet köteléke, tartósabb a kapcsolatuk. Aki fiatalon nem ezt választotta, az előtt vigasztalásul nyitva áll a szentgyónással induló második tisztaság lehetősége, amely az újrakezdés reményét rejti. A konferencia előadói határozottan kiálltak az Istentől kapott nemi identitás természetes, rendezett megélése mellett, szemben a szexuális kilengéseket, a férfi és női szerepek végzetes összezavarását hirdető gender ideológiával.

Az idén is megrendezett imakonferencia óriási jelentősége abban áll, hogy a tisztán megélt szexualitásról, a tiszta szívről és lélekről szólt őszintén, nyíltan, de szeretettel a fiataloknak és azoknak a résztvevőknek, akik hivatásukból fakadóan fiatalokkal is foglalkoznak. Tavaly az áprilisi konferenciát követően szeptemberben a budapesti Egyetemi templomban tartottak először imaestet a tisztaságért, mely szentmisét, szentségimádást és tanúságtételeket foglalt magába. Ebben az évben több város, közöttük Szeged és Hódmezővásárhely is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.

Hódmezővásárhelyen a Szentháromság-templomban 17-18 éves középiskolá­sok szentmise keretében tettek hitet a házasság előtti szűzi élet és az azt követő házastársi hűség mellett.

A városban fontos pasztorális munkát végeznek a domonkos rendi nővérek, akik kiemelkedően részt vállalnak a helyi ifjúság lelki gondozásából.

Héjja Beatrix Lujza nővér, aki középiskolás csoportot is vezet, a vásárhelyi imaest szervezője volt. A domonkos nővér kiemelt jelentőségű apostoli feladatának tartja a fiatalok tiszta életre nevelését, hogy felnyissa a szemüket – a mai körülmények között – a házasság előtti szüzesség megőrzésének jelentőségére.

„A hit hallásból ered” (Róm 10,17), vallja. Ezért is kell szólni a szüzességről és a tisztaságról: „Mindannyiunk szíve a jóra van teremtve, és Isten mindannyiunk szívébe beleírta a tisztaságot.” Az egyik tanúságtevő így fogalmazta meg gondolatát: „nem én válok tisztává, hanem Jézus formál azzá”.

Lujza nővérnek az a véleménye, hogy már a tizenkét, tizenhárom évesekre is oda kell figyelni e tekintetben. Az ő igényeiknek megfelelően és az ő nyelvükön beszélgetni kell velük a szexualitásról. Nem szabad ezt a témát tabunak tekinteni.

Megfelelő módon és megfelelő időben beszélni kell róla. Ez felelőssége mindazoknak, akikre fiatalokat bíz a Gondviselés!

Sajnálatos módon sokan már ebben a korban elveszítik szüzességüket, és lelkileg is sérülnek. A felszínes kapcsolatok váltogatásában, különösen, ha az testi kapcsolatot is jelent, nem tud elmélyülni az igaz, tiszta érzelem, szerelem. Ily módon korán kiégnek, és nem ismerhetik meg az igazi boldogságot, amely a tartós kapcsolat biztonságában, meghittségében rejlik. Szinte „elégetik” életüket. Az erre irányuló kísértések állandóan körülveszik a fiatalokat. Ezek a rossz behatások részben a tömegmédiumokból, részben pedig közvetlen környezetükből, társaik gondolkodásmódjából, magatartásából erednek. Egy középiskolás lány maga is megvallotta, hogy sokszor nem tartják normálisnak az osztálytársai, amikor kiáll a tiszta szerelem értéke mellett, mivel az önfegyelemmel jár.

A mai körülmények között rendkívül fontos, hogy a fiatalok megismerjék a keresztény értékrendet, és aszerint tudjanak gondolkodni, dönteni. Amíg szüleink és főleg nagyszüleink számára fontos értéknek számított a házasság (nem pedig az együttélés) és az azt megelőző önmegtartóztatás, addig ma sok fiatal soha nem is hallott a szent köteléket megelőző szűzi élet gazdagító mivoltáról.

Nem véletlen, hogy sokszor a hirtelen fellángolás és a közösség húzó ereje viszi bele már a tizenéveseket is rendezetlen kapcsolatokba egy olyan életkorban, amikor még kialakulatlan az értékrendjük. Alig vannak tehát tudatában annak, mit tesznek. Arra, hogy mit veszítenek, talán csak később jönnek rá, ha egyáltalán eljutnak odáig.

Bíró László püspök úr egyik konferenciabeszédében így biztatta a hallgatóságát: a fiatalok, ha türelemmel és szeretettel fordulunk hozzájuk, igenis nyitottak arra, hogy a tiszta szerelemről halljanak. Nem szabad hát kishitűnek lennünk!

Ezért is van nagy jelentősége az olyan kezdeményezéseknek, mint például az írországi Pure in Heart közösségé, melynek tagjai hivatásuknak tartják, hogy szeretettel, okosan és szakszerűen beszéljenek erről a témáról (www.pureinheart.net). Szép példa még a Filia közösségé Nyíregyházáról, amelynek tagjai ígéretet tesznek lelki vezetőjük kezébe a házasságig vállalt szűzi életre.

A hódmezővásárhelyi szeptemberi imaest egyik tanúságtevője szerint az ember élete hasonlít egy fehér papírlaphoz, amely meggyűrődhet, elszakadhat, ha többen használják. Nagyban múlik azonban saját elhatározásunkon, hogy akarjuk-e szépnek megőrizni életünket. „Az életünk párját kell keresni, nem futó kapcsolatokat.”

Azok a tizenévesek, akik megértik a házasságig tartó szüzesség értékét, a jó kovász szerepét töltik be társaik között.

A témával kapcsolatos fontos hangfelvételek és írások megtalálhatók a világhálón is, többek között az Országos Lelkipásztori Intézet oldalán: http://w3.oli.katolikus.hu/tisztasagra-neveles

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>