Cikkek listázása

Szent Márton ünnepe Pannonhalmán

Isten kegyelmének koldusai

Szerző: Dejcsics Konrád OSB

Fotó: Matusz Károly

„Gondom volt ugyanis arra, hogy az utódok emlékezetére hagyjam azt az egyedülálló támogatást, amit Szent Márton érdemei révén gyermekkoromban megtapasztaltam” – írja Szent István Szent Márton Monostorának, azaz Pannonhalmának kiváltságlevelében. Szent Márton pártfogását nemcsak István tapasztalta meg, hanem az elmúlt évszázadok során pannonhalmi bencés szerzetesek nemzedékei is, hiszen az ő oltalma alatt áll a bazilika, a főapátság s az egész Magyar Bencés Kongregáció. November 11., Szent Márton ünnepe ezért kiemelt ünnepnap mind a bencés közösség, mind a bencés család, mind a pannonhalmi gimnázium életében.

István a frank királyok példáját követve országa első monostorának olyan védőszentet választott, aki katonamúltjával, szilárd hitével, elkötelezettségével és krisztusi önzetlenségével követendő példát nyújtott mind a vezetők, mind a közemberek számára. De jó példává lett a szerzetesközösség számára is, hiszen szerzetesi életmódját, Krisztus-keresését, imádságos és Isten igéjében elmerülő életét püspökként is megőrizte.

November 11-én a Pannonhalmi Főapátság ünnepi liturgiában emlékezik meg Pannónia Szent Hegyének szülöttéről, Mártonról. A liturgiát hagyomány szerint egy-egy bencés kolostor apátja, idén Benedikt Müntnich, Maria Laach-i bencés apát vezeti. Az önmagát megosztó szeretet példájára a szerzetesközösség Szent Márton ünnepén megosztja asztalát a bencés család tagjaival: közösen étkeznek szerzetesek, tanárok és prefektusok, a főapátság különböző munkaterületein dolgozó világiak és vendégek.

E napokban kerül sor a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokkal és a Herendi Porcelánmanu­faktúrával közösen alapított Szent Márton-díj átadására is, amelyet az alapítók szándéka szerint az a személy kaphat meg, aki jelentősen hozzájárult a térség, egyben nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez. Az elmúlt évek során a Liszt Ferenc Kamarazenekar ünnepi hangversenyét követően Nemeskürty István, Pungor Ernő, Nagy Gáspár, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós és posztumusz Gál Tibor vehette át az elismerést. Mivel Szent Márton ünnepe a népi hagyomány szerint a mezőgazdasági év zárása is, az új termény, közte az új bor megáldása is része a pannonhalmi Szent Márton-napnak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>