Cikkek listázása

Tartásjavító torna nőknek

Hogy ép lélek legyen ép testben

Szerző: Szalontai Anikó

Sokat hallhatjuk, milyen fontos az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, és társadalmunk egy része ennek bűvöletében él. Mint a tévedések általában, ez is igazságon alapul, hiszen felelősek vagyunk testünkért, törődnünk kell vele. Ám ennek helyes szemléletét is tanulni kell. A Szent Szív Társaság, azaz a Sacré Coeur nővérek Forrás Lelkiségi Központjában tartásjavító tornát vezet nők számára Révay Edit nővér, ahol test és lélek együtt mozdulhat.

Ép testben ép lélek – ez a régi mondás a program címe, és ha a bölcsesség eredeti, latin változatát nézzük, az még inkább kifejezi a lényeget: kérd ezt az imádban, ép lélek legyen ép testben. „Az ember nem csak test és nem csak lélek, hanem test, lélek és szellem egysége. Meglátszik a tartásomon, ha terhek alatt görnyedek, vagy ha boldog vagyok. És fordítva: hatással van a lelki folyamatokra, hogyan tartjuk magunkat. Ha a testem szenved, annak a lelkemen is lenyomata lesz – mutat rá Révay Edit, aki első diplomáját a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében szerezte, konduktor-tanári szakon. – Másokon, de magamon is láttam, az évek múlásával romlik a testtartásunk, görnyedünk a számítógép előtt, sokszor feszültek vagyunk, a testünkben érezzük, szükség van arra, hogy megmozgassuk.”

Manapság számtalan lehetőség nyílik erre, a legdivatosabb alakformáló tornától kezdve a hagyományos sportágakig, ám az edzéseken többnyire csak a testre figyelnek. „Mindez ebben a formában üres. Amit én szeretnék adni – mondja a nővér –, hogy azok, akik hozzánk jönnek tornázni, elhozhassák magukkal a problémáikat, és lehetőségük legyen beszélgetni is mindarról, ami mozgatja őket.”

Milyen pontosan leképezi a nyelv a folyamatot: ha valami nagyon foglalkoztat, az mozgat bennünket. A Révay Edit vezette tornán lehetőség nyílik arra, hogy a belső és a külső „mozdulatok” összhangba kerüljenek. A tartásunkra rárakódik mindaz, amit cipelünk az életben, és hogy ezeket lerakhassák a résztvevők, a torna mindig általános testlazító gyakorlattal kezdődik. Ezután következik az intenzív, gyógytorna jellegű, tartásjavító torna, végül egy tea mellett beszélgetésre is jut idő. „Sokféle ember gyűlik össze ezeken az alkalmakon, és sokféle téma – hit, család, mindennapi problémák – előkerül a beszélgetések során. Itt közvetlen módon elmondhatja minden résztvevő, mi történt vele az elmúlt egy-két héten, és mindenki hozzáteheti saját tapasztalatait a beszélgetéshez. A program már tavaly elkezdődött, és bár a terem szűkössége miatt nem tud mindenki minden alkalommal eljönni, a résztvevők zöme visszajáró, ismerik egymást – teszi hozzá Révay Edit. – Ugyanakkor az újonnan jövők sem érzik magukat kívülállónak, mert egy nagyon befogadó társaság jött össze. Ez teremti meg a megfelelő légkört az őszinte beszélgetésekhez.”

A keresztény ember test iránti tisztelete abból ered, hogy Jézus Krisztus a megtestesülésben ezt az emberi alakot vette magára. A test és a lélek egysége az ember összetettségének alapja, és ez sem földi életünkben, sem az örök életben nem választható ketté. „Testünk a Szentlélek temploma, Isten ajándéka, amelyben a lelkünk lakik – emiatt igyekszünk karban tartani, megőrizni egészségét, próbáljuk benne jól érezni magunkat. Mégis másképpen kell ezt tennünk, mint ahogyan korunk testkultusza tanítja – mutat rá Révay Edit. – Meg kell tanulni a test és a lélek helyes együttműködését. Hiszen ahogyan nem tudok fizikailag elmenekülni lelki gondjaim elől, nem mondhatom azt sem, hogy bár a testem görnyed, a lelkem szárnyal. Ugyanakkor akármelyik részem szenved, a másikkal segítségére lehetek. Egy egyszerű példa: az imádság. Előfordul, annyira összeroskadok lelkileg, hogy még az imádság sem megy. Megpróbálom, de nincsenek szavak. A mozgás, a test mozdulatai valamilyen módon képesek megnyitni Isten előtt. Erre épül a táncmeditáció. És ez nem áll távol a zsidó-keresztény kultúrkörtől sem. Dávid király örömében táncolt az Úr színe előtt. Ma például a fiatal afrikai egyházakban gyönyörűen ötvözik a táncot és liturgia egyes részeit.”

A Sacré Coeur nővérek nemcsak a testmozgás terén igyekeznek olyan programot biztosítani, amely kicsit túlmutat a megszokott formákon. Ahogyan Révay Edit megfogalmazta: „ma már rengeteg értékes program közül lehet választani, különösen Budapesten, ezért a lelkiségi központ rendezvényein mindig olyat szeretnénk nyújtani, ami ha nem is

feltétlenül különlegesség, de a közösségünk sajátja. Nemcsak azáltal, hogy a rend lelkiségét tükrözi, hanem azért is, mert van közöttünk valaki, aki az adott témában szeretne valamit átadni.”

A csendes lelkigyakorlatok, illetve a közös imaalkalmak mellett a nővérek várják az érdeklődőket többek között a filmvetítéssel egybekötött beszélgetésekre, amelyeken Krzysztof Kieslowsky 10 parancsolat című sorozata alapján esik szó az emberről és a törvényről. A Nőnek lenni – Nők a Bibliában és a keresztény hagyo­mányban című programsorozaton a résztvevők azt vizsgálják, miként tudják saját életükbe beépíteni a Szentírásban feltűnő nők vagy a történelem nagy női szentjeinek példáit, értékeit. A kommunikációscsoport Paul Watzlawick gondolatát választotta mottójául: „Az ember nem tud nem kommunikálni”.

A résztvevők önmaguk egyre jobb megismerésén keresztül próbálják feltérképezni az emberi kapcsolatteremtés útjait. A segítő foglalkozásúak és önkéntesek számára kiscsoportos beszélgetési lehetőséget biztosítanak a nővérek, szakember bevonásával. Mindemellett pedig olyan egyszeri programok is várják az érdeklődőket, mint az adventi készülődés vagy éppen a táncmeditációs kurzus. (A programokról további információ: www.szentszivtarsasag.hu).

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>