Cikkek listázása

Tartásjavító torna nőknek

Hogy ép lélek legyen ép testben

Szerző: Szalontai Anikó

Sokat hallhatjuk, milyen fontos az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, és társadalmunk egy része ennek bűvöletében él. Mint a tévedések általában, ez is igazságon alapul, hiszen felelősek vagyunk testünkért, törődnünk kell vele. Ám ennek helyes szemléletét is tanulni kell. A Szent Szív Társaság, azaz a Sacré Coeur nővérek Forrás Lelkiségi Központjában tartásjavító tornát vezet nők számára Révay Edit nővér, ahol test és lélek együtt mozdulhat.

Ép testben ép lélek – ez a régi mondás a program címe, és ha a bölcsesség eredeti, latin változatát nézzük, az még inkább kifejezi a lényeget: kérd ezt az imádban, ép lélek legyen ép testben. „Az ember nem csak test és nem csak lélek, hanem test, lélek és szellem egysége. Meglátszik a tartásomon, ha terhek alatt görnyedek, vagy ha boldog vagyok. És fordítva: hatással van a lelki folyamatokra, hogyan tartjuk magunkat. Ha a testem szenved, annak a lelkemen is lenyomata lesz – mutat rá Révay Edit, aki első diplomáját a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében szerezte, konduktor-tanári szakon. – Másokon, de magamon is láttam, az évek múlásával romlik a testtartásunk, görnyedünk a számítógép előtt, sokszor feszültek vagyunk, a testünkben érezzük, szükség van arra, hogy megmozgassuk.”

Manapság számtalan lehetőség nyílik erre, a legdivatosabb alakformáló tornától kezdve a hagyományos sportágakig, ám az edzéseken többnyire csak a testre figyelnek. „Mindez ebben a formában üres. Amit én szeretnék adni – mondja a nővér –, hogy azok, akik hozzánk jönnek tornázni, elhozhassák magukkal a problémáikat, és lehetőségük legyen beszélgetni is mindarról, ami mozgatja őket.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>