Cikkek listázása

Új, interaktív lelki program a Szent István Rádióban

A megértés hullámhosszán

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

2009 őszén új telefonos, interaktív lelki program indult a Szent István Rádióban. A megértés hullámhosszán című műsor keretében, amely minden hétfőn 21.05-től jelentkezik, egy-egy lelkipásztor vezetésével beszélgethetnek különféle témákról a hallgatók. A műsorvezetők: Balog Gyula szemináriumi rektor, Szabó József spirituális, Deli Lajos teológiai tanár, plébános és Buda Péter teológiai tanár, plébános. Őket kérdezte lapunk munkatársa arról, hogy milyen témákat, témaköröket szeretnének érinteni a műsorban és milyen célkitűzéseik vannak.

Balog Gyula szemináriumi rektor: – Lelkipásztori tapasztalatom, hogy sokan vágynak arra, hogy felnőtt módon megismerjék és újra átgondolják a kereszténység alapvető kérdéseit. Miért élek? Miért hiszek? Van értelme a szeretetnek? Van-e Isten? Szenvedés? Egyház a „bűneivel”? A szentségek? Értelmes ma vallással foglalkozni? Ez a vágy független attól, hogy valaki tanult vagy sem; akár hisz, akár csak keresi az igazságot. A hit időnkénti újra átgondolása pótolhatatlanul szükséges. Szükséges intellektuális szempontból, mert számos kérdés minden életkorban másként vetődik fel, mivel maga az Egyház, a teológia is állandóan fejlődik. Szükséges, mert a hit nem elválasztható az élettől, mert a hitünk valóban akkor él, ha „lefordítjuk” az életre.

Szabó József spirituális: – Képzeljük el, hogy valaki autót vezet, nyomja a gázt, de közben nem veszi észre, hogy nyomja a féket is. Az autó füstöl, nem halad, az üzemanyagot emészti, kínlódik a jármű és a vezetője is. Esztelenségnek tűnik, amit tesz, de sokszor a „vezető” sem tudja, mi a baj. Ez a jelenet vezetés közben talán ritkán, de az ember életében sokszor lejátszódhat.

A műsor célja, hogy közösen felfedezzük az Isten jelenlétét és működését az életünkben, azt a sok-sok ajándékot, amivel elhalmoz minket. Kialakuljon bennünk az érzékenység, hogy konkrétan megtapasztaljuk ezt a feltétel nélküli szeretetet. Életté és erővé váljon számunkra, és élet fakadjon belőle a szeretteink számára is. Ez a felfedezés adja a szeretet erejét, a „gázt” a mindennapok küzdelmeihez.

Ha kínlódik, „füstöl” az életünk motorja, akkor felfedezzük az akadályokat, hogy „hol nyomjuk a féket”. Olyan témákról szeretnék beszélgetni a hallgatókkal, amik meghatározzák az egész életünket és az Istennel való kapcsolatunkat: istenkép, önkép, életünk szemlélése és rendezése Isten szeretetének fényében, evangéliumi öröm, érték a szenvedésben, az élet sebei, gyógyulás, kapcsolataink, a szeretet misztériuma, lelki élet alapjai stb. Gondoljuk át és tisztítsuk meg életünket, hogy bőséges gyümölcsöt hozzon, és gyümölcse megmaradjon!

Deli Lajos plébános, teológiai tanár: – Kezdettől fogva nagy örömömre szolgált a Szent István Rádió. Amíg előző szolgálati helyemen nem volt fogható, egy kicsit „irigykedve” hallgattam a többi paptestvérem beszámolóját a rádió áldásos tevékenységéről, s már akkor elhatároztam, hogy a magam módján mindig segíteni akarom a rádió evangelizációs tevékenységét, vagyis sohasem mondok nemet, ha hívnak valamilyen műsorhoz közreműködőnek. Így vehettem részt a pápai enciklikák közül az erkölcsteológiával foglalkozók bemutatásában, majd amikor Egerbe költöztem, a Bibliával kapcsolatos beszélgetésben. Ezen a nyáron kaptam a felkérést a telefonos műsorra. Sokáig gondolkoztam a beszélgetés témáján, de segítségemre siettek a lajosvárosi hívek, így a halottlátás volt az első beszélgetés témája. A továbbiakban a babonákról és különböző erkölcsi problémákról szeretnék beszélgetni a hallgatókkal, de szeretettel várok érdeklődésre méltó témákat, hogy ez a műsor is segítse a mélyebb ismeretet hitünkkel.

Buda Péter plébános, egyháztörténész: – Nagy örömmel fogadtam a Szent István Rádió felkérését a műsorral kapcsolatban, hiszen a rádióhoz már régóta kötődöm: Kilenc éve, az indulásnál az elsők között voltam, akik már a kísérleti adásban szerepet vállaltak, és a későbbiekben is, míg Egerben szolgáltam, rendszeresen hallható voltam.

Az új műsorban elsősorban olyan kérdéseket, témákat szeretnék fölvetni, amelyek az Egyház történelme során problémát jelentettek, de amelyek most is aktuálisak a minket ért vádak vagy az Egyház új szemlélete miatt. Mindemellett tanítani, ismereteket közölni is szeretnék. Ehhez várom a kedves hallgatók aktív közreműködését.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>