Cikkek listázása

Püspöki szentmise a megszentelt élet napján

„A világ vár benneteket, menjetek, tegyetek tanúságot!”

Szerző: MK

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva a Székesfehérvári Egyházmegyében minden évben meghívást kapnak a szerzetesrendek, közösségek és lelkiségi mozgalmak képviselői, hogy a főpásztor vezetésével közösen adjanak hálát hivatásukért. Spányi Antal megyés püspök február 2-án, a megszentelt élet ünnepén mutatott be szentmisét a székesfehérvári bazilikában.

Az ősi hagyományra épülő Gyertyaszentelő ünnepét az Egyházban éppoly örömmel ünnepelték régen, mint a húsvétot. Erre az örömre emlékeztetett homíliájában Spányi Antal megyés püspök. „Mária öröme, hogy Isten gyermekét tartja a karjában, József öröme, hogy részese Isten terveinek megvalósulásában, Simeon öröme, hogy beteljesül az ígéret, és Anna öröme, hogy nem élt hiába annyi éven át; nem hasonlít e világ öröméhez” – kezdte beszédét a püspök. Nem a birtoklás, a szerzés, a hatalom, a kitüntetés öröme ez, hanem annak az öröme, hogy Istennek terve van velem, Isten számít rám. Isten szeretetének öröme azonban együtt jár az áldozattal is. Az örvendező Máriát szíven találja Simeon szava: „a te lelkedet is tőr járja át” (Lk 2,35). Öröme mégis igazi maradt, mert megértette szerepét az üdvösség történetében. Az igazi öröm tehát nem a nehézségektől függ, hanem attól, hogy Isten ajándéka-e, őfelé visz-e bennünket.

Örüljünk képességeinknek mint Isten ajándékának, és lássuk be, hogy egyetlen élet sem értelmetlen, értéktelen. A templomban élő Anna a társadalom szemében haszontalan személy, aki csak imádkozni tud, élete mégis hiteles tanúságtétel volt. Örüljünk tehát, és köszönjük meg mindazt, amit Isten adott nekünk. A magunkénak örüljünk, és ne arra áhítozzunk, ami a másiknak van. „Lássuk Szent Pál példáját, akit Krisztus szeretete sürgetett, és semmi el nem tántorította küldetésétől, mert elég volt neki Isten kegyelme. Lássuk Prohászka példáját, aki a hit erejében mindent elviselt, tanúsította Isten jóságát, szeretetét a szegények felé, és kitartóan küzdött az igazságért a hamissággal szemben. Lássuk Kaszap István és Bogner Mária Margit példáját, akik nyomorultan, szenvedések között is Istennek és másokért tudtak élni, másokat vigasztalni, mások örömére lenni” – biztatott a főpásztor.

Befejezésül Spányi Antal arra kérte a jelenlevőket, szolgáljanak ők is tanúságtétellel: szóval és tettel, imával és mások buzdításával, saját hivatásuk felismerésével és elfogadásával, hálás és örvendező lélekkel, reményteljes szívvel. „A világ vár benneteket, menjetek, tegyetek tanúságot, és hirdessétek Isten Országát, Isten szeretetét, az Örömhír szerinti élet boldogságát!” – buzdított a szentmise végén a főpásztor.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>