Cikkek listázása

Néhány gondolat a bencés Regula apát-eszményéről

A helyes arány embere

Szerző: Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

A Pannonhalmi Főapátság konvent-káptalanja 2009. január 29-i ülésén dr. Várszegi Asztrik püspök-főapát úrnak újabb 9 évre bizalmat szavazott az 1991-ben megkezdett főapáti szolgálatához.
Az alábbiakban
a Várszegi Asztrik ír a bencés Regula apát-eszményéről.

Szerzeteséletem egyik nagy és fontos ajándéka, hogy Szent Benedek Reguláját, szerzeteseinek írt életszabályát megismerhettem. Itt azonban nem csupán tisztelő ismeretségről van szó, hanem az ajándék lényege abban ragadható meg számomra, hogy a tanulmányi évek elmúltával éveken át a rendi fiatalok újoncmestere lehettem, és ezen időszakban a bencés Regulát taníthattam. Az olvasás, a tanulmányozás, a tanításban történő újra megélés mindig nagy örömöm volt, a szívem kérdéseire és vágyaira adott keresztény választ találtam meg benne.

A bencés Regula nem más, és ebben rejlik talán titka is, mint Jézus Krisztus Evangéliumának egy adott, a történeti montecassinoi közösségre történő alkalmazása. Szent Benedek azonban tudatában volt munkája törékenységének, ezért az alapelvek határozott megfogalmazásán túl mindig nagy játékteret ad az apátnak a döntésben. A bencés Regula több mint ezerötszáz éve közösségeket, egyéneket segít a keresztény életben. Olyan keresztény irat, amely a Krisztus iránti szeretet, a „szárnyaló szív” ihletettségétől van átitatva. Aki sokszor és elmélyülten olvassa, annak lelkében felragyog húsvét öröme, a feltámadott Úr békét és irgalmas szeretetet sugárzó arca. A Regula azonban nem tisztán lelkiek hordozója, hanem a mindennapi gyakorlati élet útmutatója is. Maga a Regula mondja: „Íme az Úr jóságában megmutatja nekünk az élet útját.” A Regula út, az Evangélium szerzetesi olvasata, amely keresztény bölcsességgel van kikövezve. Minden rendelkezés és szabály szeretettől vezérelt, figyelembe veszi az emberi gyöngeséget, de nem mond le soha az eszményről. A végleteket kerüli, az egyensúly jellemzi: a megértő irgalom, amely mindig bátorít, vigasztal, felemel, szigorú és gyöngéd, mindig az alkalomnak megfelelően.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>