Cikkek listázása

A fekete kontinensre látogat a pápa

Krisztus, Afrika reménysége

Szerző: Bókay László

Múlt év őszén jelentette be a Vatikán, hogy 2009 márciusában XVI. Benedek pápa két afrikai országba, Angolába és Kamerunba látogat. A két állam lakói nagy lelkesedéssel fogadták a hírt. Ez a pápa első afrikai útja, mely jel és remény lehet az egész földrész számára. Ahogyan azt megválasztása óta többször hangoztatta XVI Benedek pápa: „tartós fejlődés előmozdítására van szükség a kontinensen”. Kameruni látogatásának egyik fő célja, hogy átadja a jövő októberi, Afrikával foglalkozó szinódus előkészítő dokumentumát.

Eliseo Antonio Ariotti érsek, kameruni apostoli nuncius a bejelentést követően így nyilatkozott: „XVI. Benedek pápa látogatása a folytonosság jegyében történik: 1995-ben II. János Pál is személyesen hozta el »Ecclesia in Africa« kezdetű apostoli buzdítását. Benedek pápa a szeretet hírnökeként érkezik hozzánk, jelezni fogja, hogy szeretnünk kell valamennyi felebarátunkat, legyen az külföldi, árva, özvegy, nélkülöző vagy akár olyan állampolgár, aki védelemre szorul. Mindez jelzi, milyen sürgető az Egyház missziós buzgalma és a kormányok szolidaritása e földrész iránt”. A kameruni apostoli nuncius ezenkívül reményének adott hangot, hogy a Szentatya látogatása a jelenleg két békés, közép-afrikai országban a testvéri szeretet példájául is szolgál majd a kontinens valamennyi népének.

XVI. Benedek pápa másik úti célja Angola. Ez az Atlanti-óceán partján fekvő ország csak néhány éve hagyta maga mögött a véres polgárháború rémségeit, ezért a Szentatya látogatása reménnyel tölti el őket a társadalmi igazságosság előmozdításának terén. A pápa útja Angola evangelizálásának ötszázadik évfordulójához kötődik. Amint azt Giovanni Angelo Becciu érsek, apostoli nuncius elmondta: az angolai helyi egyház a nehézségek ellenére virágzik: új közösségek, hivatások éltetik, az emberek lelkesek, hűek az Egyházhoz és az evangéliumhoz.

A Szentatya március 17-én indul Rómából Kamerun fővárosába, Yaoundéba, ahol a fogadására megjelentek előtt beszédet mond. Másnap, kedden reggel szentmisét mutat be a yaoundéi apostoli nunciatúra kápolnájában, majd udvariassági látogatást tesz a kameruni államfőnél. Ezt követően az ország püspökeivel találkozik a Krisztus Királyról elnevezett templomban. Délután a Mária, az Apostolok Királynője-bazilikában a püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, diakónusokkal, az egyházi mozgalmak és más keresztény felekezetek képviselőivel elimádkozza a vesperást. Március 19-én a kameruni muzulmán közösség képviselőivel találkozik az apostoli nunciatúra épületében, és beszédet intéz hozzájuk. Utána szentmisét mutat be és homíliát mond az Amadou Ahidjo elnevezésű stadionban az afrikai szinódus második, különleges közgyűlésére kiadott Instrumentum Laboris közzététele alkalmából. Délután látogatást tesz a szenvedő világ elnevezésű, mozgássérültek rehabilitációjával foglalkozó központban (CNRH) és beszédet intéz a jelenlevőkhöz. Este találkozik az afrikai szinódus különleges tanácsának tagjaival az apostoli nunciatúrán. Pénteken, március 20-án a yaoundéi nemzetközi repülőtéren kerül sor a búcsúceremóniára, majd az angolai Luandába indul

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>