Cikkek listázása

Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója

Tekintsünk a szavak mögé, hogy megértsük egymást

Szerző: Körössy László

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk meg. Kérdéseinkre ezúttal Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója, egyházmegyei ifjúsági referens, az Érseki Szent József Kollégium lelki vezetője válaszol.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Sok mindenben fel tudom fedezni az örömet, a legapróbb, hétköznapi dolgokban is. De a természet szépségében vagy az emberi kultúra remekeiben is. Leginkább talán egy ötlet, egy terv megvalósulása, vagy problémák, konfliktusok elsimulása jelent számomra igazi örömöt.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Bizalom az Istenben és az emberben. Bizalom nélkül nincs irgalmasság. Jézus csodatételeinél, gyógyításainál, amelyek az irgalmasság megnyilvánulásai is, felfedezhetjük a bizalom jelenlétét, az őszinte ráhagyatkozást, elfogadást. Újra és újra meg kell tanulnunk ezt elfogadni és adni. Ebben a kölcsönösségben tud az igazi, érdek nélküli irgalom megszületni.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Sokféle erényt szeretnék viszontlátni társadalmunkban, mert soknak híján vagyunk. Mégis, amit kiemelnék, az talán nem is klasszikus értelemben vett erény. Odafigyelni a másikra, megérteni, hogy mit is szeretne mondani. Sokszor halljuk, hogy a mai gyerekek, fiatalok gyakran szövegértési problémával küszködnek. Elolvasnak ugyan valamit, de nem értik meg. De a felnőttek is gyakran félreértik egymást, amiből sok feszültség származik társadalmi szinten is. Érdemes mélyebben, a szavak mögé is tekinteni, hogy megértsük egymást.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– Az életadásban „munkatársai” lehetnek a Teremtőnek. Ez nem kevés áldozatot, lemondást kíván tőlük, de a gyermekáldás öröme, élménye jelenthet számukra igazi kiteljesedést.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Ezt a környezetem tudná jobban megítélni, de azt gondolom, hogy a pontosságot és a segítőkészséget kiemelhetem. Zavar, ha késésben vagyok, ezért szeretek mindenhova időben elindulni, inkább én várok, mint hogy rám várjanak.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– Ritkán mondok nemet különféle kérésekre, ezért időnként összetorlódnak a tennivalók. Ilyenkor hajlamos vagyok a felületesebb, kapkodó munkára, vagy a halaszthatóbb teendők halasztására.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– A szüleim és testvérem által kapott és erősített hit. De kincsként, sokszor felfedezésre váró kincsként tekintek a fiatalokra is, akikkel szolgálatom során találkozom. Egyedülálló kincsnek tartom a rádiót is, amelynek révén sok olyan helyre jut el Krisztus öröme, reménye, ahova egyébként más nem vinné el.

– Mi az, amit másképpen tenne, ha még egyszer elkezdhetné az életét?

– Ha a mai lehetőségek közt kezdhetném újra az életet, akkor többek között a nyelvtanulásra fordítanék több időt és energiát, de a főzés területén is szeretnék előbbre jutni a vajas kenyérnél.

– Mit jelent az Ön számára a katolikussága?

– Római tanulmányaim során tapasztaltam meg kézzelfoghatóan, mit is jelent a katolicitás, az egyetemesség. A világ minden részéből érkeztek papok, szerzetesek, világiak. Sokféle kultúrából, társadalmi helyzetből jött emberek váltak eggyé a hitben, és juttatták ezt kifejezésre egy-egy ünnepi szentmisén, pápai kihallgatáson. Ez erősíti saját hitemet is. Krisztus szeretete nem ismer határokat, gátakat, falakat. Számomra ez a katolikusság.

– Ki a kedvenc női és férfi szentje és miért?

– A női szentek közül Árpád-házi Szent Erzsébet, aki az Egri Főegyházmegye területén, Sárospatakon született. Bár a világ Türingiai Szent Erzsébetként ismeri, nekünk mégis csak saját szentünk. Különösen a neki szentelt év óta fedeztem fel őt. Jó néhány előadásban, kiállításban tárult fel sokakat – még a nem vallásos embereket is – megragadó egyénisége, elkötelezett élete, lelkisége. Sok Erzsébetre lenne szükség ma is.

A férfi szentek közül Assisi Szent Ferenc, aki maga és testvérei életében láthatóvá akarta tenni Jézus Krisztusnak és apostolainak az életformáját. Egyszerűsége és sallangoktól mentes élete nagyon vonzó számomra.

– Ki a kedvenc történelmi alakja és miért?

– Gróf Széchenyi István, a „legnagyobb magyar”, a hazai politika legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez többek között a magyar kultúra, a tudományos élet, a gazdaság, a közlekedés megreformálása fűződik. Az országgyűlésben birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta egy Tudós Társaság, a mai Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Hozzáállását ajánlom parlamenti képviselőink figyelmébe!

– Melyik a kedvenc evangéliumi részlete, imája?

– A nyolc boldogság, amelynek nyomán feltárul Isten országának valódi arca. Nem a gazdagok, előkelők, kiváltságosok országa lesz az, hanem azoké, akik nélkülöznek, szomorúak és sírnak, akik üldözést szenvednek Krisztusért.

– Melyik az a könyv, amelyet a Szentírás mellett magával vinne, ha hosszú időre egy lakatlan szigetre kellene mennie?

– Kempis Tamás: Krisztus követése. Bár például a „mások hibáinak elviselése” című részt nehezen lehetne gyakorolni a lakatlan szigeten.

– Ki a kedvenc regényalakja, és miért szereti?

– Inkább kedvenc regényemet említeném: Henryk Sienkiewicz: Quo vadis. A regény története Néró császár idejében játszódik, bemutatja rövid, de véres hatalmának utolsó éveit, az uralkodó osztály dekadenciáját, a kereszténység üldözését és egyben elterjedését. A színes, szemléletes leírás által könnyen visszarepülhetünk az időben, beleképzelhetjük magunkat az akkori keresztények életébe, sorsába, megpróbáltatásaiba.

– Ki az az öt személy, akit szívesen meghívna egy vacsorára?

– Sok embert látnék szívesen az asztal körül, de most leginkább a kollégiumunk nevelőtanáraira gondolok.

– Melyik a kedvenc magyar bora, étele?

– Kedvenc ételem a paprikás csirke nokedlivel. A borok közül a félédes, édes fehér, hegyaljai borokat kedvelem.

– Melyik virágot szereti a legjobban?

– Nincs kifejezetten kedvenc virágom. Általában szeretem a vadon nyíló virágokat, különösen a kora tavasziakat, mint például a hóvirág. Amióta védett növény, azóta szőnyegszerűen teríti be a bükki völgyeket. Nagyon szép látvány.

– Mivel tölti szabadidejét?

– Ha tehetem, elmegyek kirándulni, kerékpározni, de fotózással is szívesen foglalkozom szabadidőmben.

– Ki a kedvenc festője, muzsikusa?

– Nagyon sokféle zenei műfajt szeretek, de leginkább az egyházi zenét a gregoriántól a mai kórusművekig. A rádió révén sok hangversenyt rögzítettünk már, amelyek különleges kincsei zenei adattárunknak. Az orgonairodalomból a romantika korának szerzőit emelném ki, mint például César Franck vagy Marcel Dupré. Festészetben a gótika kora dobogtatja meg a szívem (Giotto, M. S. mester).

– Van-e kedvenc sportja, sportolója?

– Kedvenc sportom a síelés, amit nemcsak nézni szeretek, hanem ha tehetem, magam is művelem. Nemcsak a mozgás, hanem a friss hegyi levegő is jótékony hatással van az emberre.

– Melyik szín fejezi ki leginkább az Ön egyéniségét?

– Általában a kék színt kedvelem, de hogy ez milyen egyéniségre utal, fogalmam sincs.

– Ha csodatévő hatalmat kapna, mire használná?

– Leginkább a lelki béke helyreállítására.

– Melyik várost vagy országot tartja a legszebbnek?

– Nagyon szeretem Magyarországot, különösen a Bükk-hegységet és környezetét. De kedvelem a me­diterrán országokat is, közülük leginkább Olaszországot.

– Hol érzi igazán otthon magát?

– Egerben, ahol már közel tíz éve lakom.

– Ha csak egy órája maradna az életéből, mit tenne a rendelkezésére álló időben?

– Bűnbánatot tartanék, kérném Isten irgalmát és elköszönnék szeretteimtől

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>