Cikkek listázása

Szágyi sikertörténet

Egy önmagára találó, kiutat s jövőt álmodó közösség

Szerző: Rosner Zsolt helyettes plébános

Szágy veretes múltja, festői környezete elvarázsolja az idelátogatót. Azonban ha valaki akár csak néhány szót is vált az itt lakókkal, rögtön szembesül a megszokott nehézségekkel: munkanélküliség, elvándorlás, az infrastruktúra hiánya stb. Ilyen körülmények között megdöbbentő a szágyi templom sikertörténete, ami sokak összefogásából születhetett meg a tavasszal.

A templom legutóbbi renoválásakor jó néhány dologra nem figyeltek oda kellőképpen, így aztán a tetőt, az ereszeket, a falakat egyaránt kikezdte az idő vasfoga: különösképpen a víz. A tető helyenként megrogyott, az ereszcsatornák több helyen kilyukadtak, a falakra kívülről fölvitt vastag cementréteg pedig helyenként az ablakokig nyomta föl a vizet, több helyen zöldre festve a vakolat színét.

Ezzel a helyzettel a rendszeresen templomba járó közösség nem tudott volna mit kezdeni. Azonban Zima István polgármester úr segítőkészségének köszönhetően apró változások kezdődtek. Kóbor Miklós egyházmegyei főépítész úr szakmai útmutatása alapján elkészült a két bejárati ajtó újrafestése, és az ablakok tisztogatása is elkezdődött. Tervbe vették, hogy a sekrestyeajtó fölé vízvető féltetőt készítenek, hogy a víz lefolyjon, a talaj rézsútos kialakítását is elvégzik a későbbiekben, majd pedig a sekrestye felőli betonjárda elbontása következik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>