Cikkek listázása

Egyházzenei Napok Piliscsabán

A musica sacra öröme

Szerző: Vida Márta

Fotó: Vida József

Május 15-től 17-ig a Piliscsabai Egyházzenei Napok keretében tizenötödik alkalommal csendültek fel a szent zene harmóniái. Ebben az évben – kapcsolódva a ferences rend 800 éves jubileumához – ferences intézmények és plébániák kórusai is felléptek Piliscsabán.

„1995 májusa volt. Piliscsaba utcáin megszokottan lüktetett az élet, mégis valamiféle ünnepi hangulat volt a levegőben. A Nagytemplomot zsúfolásig megtöltő emberek számára néhány órára megszűnt a fárasztó rohanás, a templomban fellépő énekkarok egymás után szólaltatták meg az Egyház ősi és új énekeit. A harmóniákban egyaránt felsejlett az egykori katakombák és impozáns katedrálisok hangulata. Ünnep volt, az egyházi zene ünnepe. A boltíveket belengték a fátyolszerűen finom pianók és a mennyeket megnyitó, fényesen zengő harmóniák. Az arcokon az áhítat szent nyugalma, a lélek zene által teremtett békéje ragyogott. A hit és a vox humana találkozása csodálatos világot nyitott meg. Bensőséges zenei varázslat volt, mely az utolsó hangzással sem szűnt meg, csak megbújt a templom falai között, hogy évente egyszer, májusban újra életre keljen, és énekest, hallgatót egyaránt megajándékozzon a musica sacra örömével.

Ismét május van. A templom üvegablakain újra áttör a tavaszi ragyogás, hogy immár tizenötödször csalogassa elő a szunnyadó szent harmóniákat, ismét ünnepet varázsolva dolgos hétköznapjainkba” – ezekkel a gondolatokkal emlékeztek vissza az elmúlt tizenöt évre az Egyházmegyei Napok alapítói, Csíky Gábor egyházközségi elnök és Hey Lóránt kántor-karnagy.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>