Cikkek listázása

Családi nap a szabolcsi földvárnál

Család-Csoda

Szerző: Káplárné Seszták Mária

Fotó: Orosz Rita

Június 6-án a szabolcsi földvárnál Család-Csoda címmel szervezett családi napot a Görögkatolikus Egyház Családpasztorációs Bizottsága. Bár kora reggeltől vészjósló felhők gyülekeztek az égen, ettől egyáltalán nem ijedtek meg azok, akik – több mint 800-an – megérkeztek a találkozóra. Aztán elázva-megszáradva együtt is maradtak egész nap. Ez nem is csoda, hiszen a családnap gazdag programkínálatából mindenki kedvére választhatott.

A gyerekekre kézműves sátrak vártak, ahol bőrözhettek, szalmát, csuhét fonhattak, gyöngyöt fűzhettek, papírmadarat eregethettek… A felnőttek részére beszélgető sátrakat állítottak. Mindenki választhatott életállapotának megfelelő témát. A központi színpadon dr. Janka György teológiai tanár A szabolcsi vár történelmi gyökerei és kapcsolata a keleti egyházzal címmel tartott előadást. Utána dr. Nagy Edit pszichológus beszélt A bátorító nevelés jelentőségéről.

Fedezéket keresve hallgattuk az előadókat. Utóbbitól egy gondolat: „Senki sem születik úgy, hogy mindent tud. Következésképpen: mindig mindenből és mindenkitől tanulhatunk.” Érzésem szerint erre törekedett valamennyi jelenlevő. Természetesen itt nem elsősorban a kézművesek által tanított mesterfogásokra, az íjászkodás titkainak elsajátítására és a többi lehetőségre gondolok. (Ezeket is köszönjük.) Azt tanultuk meg, hogy fontosabb a találkozás a kifogástalan időjárásnál; hogy vigyázza a Gondviselő a benne bízókat; s örül a közös imádságnak. Leckét vehettünk gyermekeinktől kitartásból, akaraterőből! Felismerhettük, hogy oda-vissza szükségünk van egymásra, mert egy jó beszélgetés annak minden résztvevőjét erősíti. Már tudjuk: mennyire más vacsoránál végighallgatni kis- és nagykamaszainkat arról, hogy merre jártak, mit csináltak, mint a közösen átélt élményt családi imában megköszönni a Jóságosnak. És megtanultuk (tudatosítottuk): a család valóban Isten csodája!

Délben Kocsis Fülöp püspök atya vezetésével, a Paraklisz szertartásának imáival kértük az Istenszülő közbenjárását. Püspök atya beszédében párhuzamot vont a földvár sáncának ölelő karja és Mária öle között: miként a sánc fizikai védelmet jelent, úgy Mária, égi édesanyánk lelki védelmet nyújt, oltalmaz bennünket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>