Cikkek listázása

Lovári nyelven mondta a Miatyánkot az érsek

Az Egyház és a templom mindenki előtt nyitva áll

Szerző: Farkas P. József

Ceferino, a spanyolországi vallásos cigány lókereskedő képe foglalta el a fő helyet Kecskeméten, a Porta Egyesület dísztermében, az érseki helynökség épületében, ahol az egyházmegye főpásztora, a roma pasztoráció szakreferense és a megyei cigány önkormányzat vezetése találkozott és tárgyalt a közelmúltban.

Meglehetősen kicsi azok száma, akik a mártírok között tisztelt, oltárra emelt spanyol lókereskedőt ismerik – a meghívott cigány vezetők sem hallottak róla –, talán mert az egyháztörténetben eddig ő az egyetlen boldoggá avatott roma, akit a spanyol polgárháborúban egy pap védelmezése miatt végeztek ki a kommunisták.

Boldog Ceferino megidézését a Bács-Kiskun megyei cigány önkormányzati vezetők jelenléte indokolta, akiket Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek hívott meg a Portához.

A megbeszélés a lovári nyelven elmondott Miatyánkkal kezdődött, majd a főpásztor után Agócs Sándor elnök és Horváth Szilveszter alelnök, a megyei cigány önkormányzat vezetői fejtették ki álláspontjukat a romák és az Egyház kapcsolatáról, jövőbeli közös feladatairól. Bábel Balázst a megbeszélésre elkísérte Csorba József börtönlelkész, dunapataji plébános is, aki a főegyházmegye cigányügyi referense.

Az Egyház és a templom mindenki előtt nyitva áll, így a cigányok előtt is. Különösen nagy a szülők felelőssége, hogy a gyermek – így a cigány gyerek is – megfelelő hitoktatásban részesüljön, mert mint az érsek mondta: „embert nevelünk mindannyian”. Az érsek szerint a hittan- vagy etikaórákat kötelező jelleggel kellene a tanrendbe iktatni. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy nyíltan vállalják cigányságukat, mint ahogyan teszi azt Csonka Csaba dabasi plébános is, aki mindenki megelégedésére látja el szolgálatát.

A cigány vezetők vallásos érzelműnek – méghozzá elsősorban katolikus vallásúnak – mondták népüket. Önkritikusan szóltak nehéz sorsukról. Tudják, hogy a csodát nem lehet ölbe tett kézzel várni, azért tenni kell. Minél több választójukat szeretnék visszavezetni a munka világába. Az ifjúságnak pedig nem lehet más kibontakozási lehetősége, nem születhet más jövőkép: csak az iskolázottság, az oktatás-nevelés társadalmi folyamataiba való integrálódással. De a lemaradás oly nagy, a hiányok oly aggasztóak, hogy segítség nélkül – és konkréten is, az Egyházak segítsége nélkül – nem lehet szebb jövőt tervezni. Az önkormányzati vezetők azt kérték a főpásztortól, hogy a papok sűrűbben látogassák a cigánytelepeket. Alakuljon az egyházmegyében is egy sajátos, romákat segítő pasztorális, módszertani intézmény, amely a csoportvezető képzésével, rendezvények szervezésével és tanácsadással is foglalkozik.

Az érsek arra látott lehetőséget, hogy rátermett, a cigánysággal szót érteni képes hitoktatók kapjanak ilyen családmissziós feladatot, ugyanis a papság a paphiány miatt erősen elfoglalt, sokan egyszerre több települést látnak el.

Végül megállapodás született, hogy a felsővezetői találkozókat rendszeressé teszik és közös tervet, szerződést dolgoznak ki. A megyeszékhelyen nemrég átadott Wojtyla Házban pedig módszertani előadásokat szerveznek, tudományos előadássorozatot indítanak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>