Cikkek listázása

Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója

Tekintsünk a szavak mögé, hogy megértsük egymást

Szerző: Körössy László

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk meg. Kérdéseinkre ezúttal Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója, egyházmegyei ifjúsági referens, az Érseki Szent József Kollégium lelki vezetője válaszol.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Sok mindenben fel tudom fedezni az örömet, a legapróbb, hétköznapi dolgokban is. De a természet szépségében vagy az emberi kultúra remekeiben is. Leginkább talán egy ötlet, egy terv megvalósulása, vagy problémák, konfliktusok elsimulása jelent számomra igazi örömöt.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Bizalom az Istenben és az emberben. Bizalom nélkül nincs irgalmasság. Jézus csodatételeinél, gyógyításainál, amelyek az irgalmasság megnyilvánulásai is, felfedezhetjük a bizalom jelenlétét, az őszinte ráhagyatkozást, elfogadást. Újra és újra meg kell tanulnunk ezt elfogadni és adni. Ebben a kölcsönösségben tud az igazi, érdek nélküli irgalom megszületni.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Sokféle erényt szeretnék viszontlátni társadalmunkban, mert soknak híján vagyunk. Mégis, amit kiemelnék, az talán nem is klasszikus értelemben vett erény. Odafigyelni a másikra, megérteni, hogy mit is szeretne mondani. Sokszor halljuk, hogy a mai gyerekek, fiatalok gyakran szövegértési problémával küszködnek. Elolvasnak ugyan valamit, de nem értik meg. De a felnőttek is gyakran félreértik egymást, amiből sok feszültség származik társadalmi szinten is. Érdemes mélyebben, a szavak mögé is tekinteni, hogy megértsük egymást.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– Az életadásban „munkatársai” lehetnek a Teremtőnek. Ez nem kevés áldozatot, lemondást kíván tőlük, de a gyermekáldás öröme, élménye jelenthet számukra igazi kiteljesedést.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>