Cikkek listázása

Programajánló az egész család számára

Nyár a jubileumok jegyében

Szerző: Szalontai Anikó

Fotó: Vida József

Egyre kevesebb család engedhet meg magának hosszabb nyaralást, mégis fontos, hogy ne csak a gyerekeket küldjük el egy-két táborba, hanem az egész család együtt töltsön egy kis időt a nyári szünetben. Bármerre is induljunk az országban, bármilyen hosszú pihenést is tervezzünk, ma már számtalan program kínálkozik tavasztól őszig, amelyeken minden korosztály megtalálhatja a neki való kikapcsolódást. Ezek közül szeretnénk ajánlani néhányat, amelyek emlékezetessé tehetik az együtt töltött időt.

Bár néha úgy érezzük, szinte túl sok emlékévet hirdetnek meg, a jubileumok jó alkalmat kínálnak arra, hogy újra felfedezzük kulturális értékeinket. És nem utolsó sorban, hogy megmutassuk azokat a következő nemzedéknek is.

A Magyar Nyelv Múzeuma

Idén ünnepeljük Kazinczy Ferenc születésének kétszázötvenedik évfordulóját, ennek kapcsán pedig a magyar nyelv évét. A tudományos konferenciák, a versmondó és szépkiejtési versenyek, valamint az írói estek mellett természetesen kiállításokkal is emlékeznek az író-nyelvújítóra.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban május végétől látogatható a Kazinczy és a művészetek című tárlat, amely a korszak magyarországi művészetének szinte minden ágát érinti: a szépirodalmon kívül a szobrászatot, a festészetet, a könyvtervezést, a zenét és a színházat, az építészetet és a kertépítést, a belsőépítészetet, sőt az életmódot és a divatot is. Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008-ban nyílt meg a Magyar Nyelv Múzeuma – körülötte pedig ott az emlékpark, amelyben a legenda szerint olyan fa is áll, amit még maga az író ültetett. És amikor a parkon át sétálunk Kazinczy sírjához, emlékezzünk kicsit a száz éve született Radnóti Miklósra is, aki egyszer ezt írta: „A szobám falán három »családi kép« van, három fényképmásolat. Barabás egyik meglehetősen ismeretlen Arany-festményének másolata, ugyanerről a festményről külön a fej, és Simó Ferenc egy nemrégiben fölfedezett festményének másolata az öreg Kazinczyról. A Kazinczy-képről csaknem mindegyik »nem bennfentes« látogatóm, de az Aranyról is sokan megkérdezik: »a nagybátyád« vagy »a rokonod«? Igen – felelem ilyenkor, Arany és Kazinczy. S valóban nagy-, vagy dédnagybátyáim ők.”

Koncertek, fesztiválok Haydn évében

Idén nemcsak az irodalmi, de a zenei élet is ünnepel: mind hazánkban, mind Ausztriában a kétszáz éve meghalt Joseph Haydnra emlékeznek. Szinte minden héten találhatunk egy-két programot, amely ennek jegyében telik. A rendezvények egyik központja természetesen a fertődi Esterházy-kastély, ahol évtizedekig alkotott a zeneszerző. A kastélyba azonban nemcsak a koncertek és fesztiválok idején érdemes ellátogatni, hiszen a „magyar Versailles” hazánk egyik legjelentősebb barokk épületegyüttese. Az emlékévben megújul a kastély állandó kiállítása, illetve időszaki tárlat is várja a látogatókat.

A jubileumi év során természetesen felcsendül a zeneszerző valamennyi műve. „Ha Istenre gondolok, a szívem úgy megtelik örömmel, hogy áradnak a hangjegyek, mintha csak orsóról gombolyítanák őket” – írta Haydn. E vallomás bizonyítékai a komponista egyházzenei darabjai, amelyeknek kiemelt szerepük van az emlékévben. Égi Harmóniák címmel eredeti liturgikus környezetben hangoznak majd fel Haydn miséi. Az előadássorozat egyik fő helyszíne a Budapesti Belvárosi Főplébániatemplom, ahol minden hónap egyik vasárnapján, szentmise keretében szólalnak majd meg Haydn miséinek tételei – a nyár folyamán június 7-én, július 12-én, valamint augusztus 9-én.

Szekszárdi Szent László Napok

Az egész családnak nagyszerű kikapcsolódást biztosítanak a múltidéző fesztiválok, történelmi játékok az ország különböző pontjain. A városok felelevenítik dicső évszázadaikat, s szinte minden vár és kastély megtelik élettel, ha csak néhány napra is, a nyári hónapokban. A Szekszárdi Szent László Napok programsorozat az Ezer éves a Pécsi Egyházmegye című konferenciával nyílik meg a június 27-én. A háromnapos rendezvényen lesznek irodalmi és képzőművészeti programok, koncertek, fáklyás felvonulás, pörkölt és borkóstoló, bábelőadás, lovagi torna és középkori jelmezes királyköszöntés, kirakodóvásár és még számos lehetőség kicsiknek és nagyoknak. Az immár hagyományosnak számító programsorozatot a város a maga választotta védőszent tiszteletére rendezi, hogy élővé tegye és átadja Szekszárd és környéke, valamint az ezer éve alapított püspökség gazdag történelmi és kulturális örökségét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>