Cikkek listázása

Gável András, az Eucharist együttes vezetője

Bízom abban, hogy amit teszek, kedves az Úr elôtt

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Hitvalló embereket bemutató sorozatunkban egyházi-közéleti emberek személyiségének kevésbé ismert vonásait mutatjuk meg. Kérdéseinkre ezúttal Gável András, az Eucharist együttes vezetője válaszol.

– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Más örömével együttérezni. Ezért tenni is lehet. És ez jó.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– Az „igaziról” Isten irgalmasságára tudok csak gondolni. Ilyen értelemben pedig annyit jelent ez számomra, hogy minden helyzetben megbocsátónak maradni. Ez a magatartás felemeli a másikat és nem ítél el. Folytonos hűséget feltételez a hűtlenséggel szemben is. Észreveszi a gyengét és elesettet, akinek új, reménnyel teli távlatokat fest. Erre egyetlen válasz születhet, a bizalomé. Ez az én életemben is így történt, amikor észrevettem a gondviselő Mindenható személyes közelségét.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Az igazság szeretetét. Ma minden annyira szándékosan összekuszált. Eltűnt az objektív és abszolút igazság. Így eltűnt a tekintély is. És nincs is mire feltekintenünk. Nincs irányadónk. Csak bolyongunk.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a nőkben?

– Közel egy éve született meg első gyermekünk, Ábel. Apás szülés volt, végtelennek tűnő vajúdással. Feleségemmel megegyeztünk, hogy csak a legvégső esetben hagyjuk a császármetszést. Egyik legvégső eset követte a másikat. Az erő és a gyengeség folytatott kíméletlen harcot. Az életért. Valamelyik sokadik órában megkérdeztem az orvosunkat, hogy feleségemnek lesz-e ereje kitolni majd a gyermekünket. Erre csak annyit válaszolt: lehet, hogy most nem feltételezhető, de az anyákban annyi erő halmozódik fel erre az időre, amelyre a jelenlegi helyzetben nem is gondolnánk. Így is lett. Csoda volt az a pillanat! A szülés után volt egy percem, amikor kifordulhattam a szobából. Életemben nem sírtam így az örömtől és a felszabadultságtól. Ezt az életerőt és odaadást becsülöm – sok egyéb mellett – a legnagyobbra a nőkben, leginkább a feleségemben.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– Már kisgyerekként mondogatták nekem a felnőttek, hogy a mosolyom különleges ajándék a számukra. Felnőtt koromra nem feltétlenül a mosolyom maradt kedves, de egy dolgot az égtől kapott ajándéknak tartok a tulajdonságaim között. Ez pedig a jókedvem, illetve a mások megvidámítása. Sokszor még magamból is bohócot faragok. Lehet, hogy ez az ajándék vitt el az előadásokig, sok száz vagy ezer ember elé. Ám látom azt is, hogy ekkor már nem a saját örömöm az az erő, amely hat az emberekre, hanem Isten jelenlétének bennem duzzadó boldogsága. Ezt nem sokáig tudjuk magunkban tartani.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

– A cinizmusomat. Ebben is van humor, de csak keveseknek jelent igazi örömet. Sokkal inkább gyilkol.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>