Cikkek listázása

Interjú a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnökével

Légy résen!

Szerző: Jakubecz Márta

– Szervezetük a szlovákiai magyar gyermekek és ifjúság valláserkölcsi magatartását, testi és szellemi képességét fejleszteni kívánó nevelést tűzte ki célul a cserkészet eszméinek szellemében. Ennek jegyében a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség immár a 90-es évek elejétől sikeresen működik. Csémi Szilárd, a szervezet elnöke minek tulajdonítja ezt az eredményes és megújulni mindig kész tevékenységet?

– Ennek gyökerét elsősorban abban látom, hogy a cserkészet szigorúan politikamentes, nonprofit szervezet, amely tagjainak teljes személyiséggé való formálását, s ezáltal sokoldalú fiatal nemzedékek nevelésének elősegítését tűzte ki célul, s mindezt egyénre szabottan. A cserkészet megalakulásától kezdve mindig korszerű nevelési elvekre épített, hiszen Lord Baden-Powell, a cserkészet alapítója is korának legnagyobb pedagógiai eszméit próbálta a gyakorlatban megvalósítani. A mai napig erre törekszünk, rendszeres időközönként igyekszünk megújulni, mert a gyermekek és a fiatalok nevelésének összhangban kell lennie a társadalom igényeivel. Jelenleg is egy ilyen megújulási folyamat részesei vagyunk a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségen belül, igyekszünk felülvizsgálni és korszerűsíteni nevelési koncepciónkat. Idén januárban, felnőtt cserkészeink konferenciáján, melyre Révkomáromban, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban került sor, többek között épp az egyes cserkészkorosztályok nevelési módszereivel foglalkoztunk.

A célok továbbra is ugyanazok, a szervezet erős alapokon áll, van mire építenünk. A hatékony munkához - az isteni gondviselésnek hála - minden feltétel adott: értékes, segítőkész emberek találhatók szervezetünk minden szintjén, akik szabadidejüket feláldozva mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek, fiatalok a lehető legtöbbet kapják tőlünk, s hogy meg tudjuk mutatni, fontos építőelemei vagyunk nemcsak a magyar közösségnek, hanem a társadalom egészének is. Mivel a szervezet működése önkéntes munkán alapszik, s nem profitorientált, munkánkhoz támogatókat kell megnyernünk, a jövedelemadó felajánlott két százalékáért is hálásak vagyunk.

– Mely rendezvényeiket érzi különösen fontosnak s az ifjúság körében a legkedveltebbnek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>