Cikkek listázása

Égiek vezetik az ötvösmester kezét

Kaposvári műhelyből került ki a Szent Korona mása

Szerző: Lőrincz Sándor

Rónai Attila kaposvári ötvösmester a közelmúltban elkészítette a Szent Korona mását. 2000-ben már kikerült keze közül egy háromnegyedes méretarányú változat nemzeti jelképünkről, amit a csopaki templom Mária-szobrán láthatunk, ám legutóbbi remekműve – amelyen csaknem egy esztendőn át dolgozott – a Koronaőrséghez került, hogy ünnepeinken helyettesítse az eredetit, amit a polgári kormány idején helyeztek el a Parlamentben.
A műhelyében született míves munka – mint minden különleges megbízás – kihívás volt számára, de örömmel gondol vissza a koronakészítés ihlettel teli óráira. Azt mondta, valamiféle megmagyarázhatatlan erő irányította kezét, gondolatait, hiszen a másolatot nemzeti ereklyénkkel megegyező méretben kellett elkészítenie. Újra felelevenítette a Szent Korona hányattatásokkal teli útját, s könyveket, történelmi iratokat bújt, fényképeket tanulmányozott, hogy valóban a megtévesztésig hasonló másolat kerüljön ki a keze közül.

A Szent Korona neves ötvösmester által készített mását egyébként néhány napig láthatták a kaposváriak is golyóálló üveg mögött. A korona hófehér selyemre emelve, Rónai Attila Honvéd utcai ékszerüzletének kirakatában hívta fel magára a figyelmet. A nem mindennapi látvány sokakat megbabonázott; diákcsoportokat is fogadott a mester, hogy a koronakészítés fortélyairól, mesterségének műhelytitkairól beszéljen ifjú hallgatóinak. S hogy elmondja: államalapító Szent István királyunk, ha nem is ugyanebben a változatban, de szerinte is viselte a Szent Koronát, melynek az ország házában van a helye…

Az ügyes kezű, fiatal órásmester – akinek bőrdíszműves édesapjában is megvolt a szép- és arányérzék, a találékonyság – 1966-ban egy kaposvári mesterhez, Christ Lászlóhoz fordult, hogy elsajátítsa a vésnökösködés alapjait, ám a kézművességben szerzett gyakorlat hozta meg számára az igazi ismeretanyagot és azt a mesterségbeli tudást, amely a legkiválóbbak közé emelte.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>